Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του 83χρονου Τούρκου κληρικού και επί μακρόν αντίπαλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, πέθανε το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ιστότοπος Herkul που δημοσιεύει τα κηρύγματά του.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπήρξε ιδρυτής ενός ισχυρού ισλαμικού κινήματος στην Τουρκία και το εξωτερικό, το οποίο είχε εκτενή επιρροή στον τομέα της εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η καριέρα του πέρασε από τη θρησκευτική ηγεσία σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας ως βάση την άνοδο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Τουρκία.
Η συνεργασία του Γκιουλέν με τον Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκίνησε θετικά, ωστόσο οι σχέσεις τους οξύνθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία ο Ερντογάν απέδωσε στο κίνημα Γκιουλέν. Από τότε, ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, κάτι που εκείνος αρνήθηκε.
Η ρήξη αυτή οδήγησε σε εκτενείς διώξεις κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν και άλλων ισλαμιστικών κινήσεων στην Τουρκία, με αποτέλεσμα χιλιάδες συλλήψεις και απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Οι κατηγορίες σε βάρος του κινήματος Γκιουλέν ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» επισημαίνουν την κλιμακούμενη πολιτική ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο θάνατος του Γκιουλέν αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να βιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση. Η κληρονομιά του θα επηρεάσει όχι μόνο τη σφαίρα της πολιτικής αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, καθώς ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί ότι είναι «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να προσθέσει μια νέα διάσταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ερντογάν με την διεθνή κοινότητα.
Καθώς η Τουρκία προχωρά σε αυτή τη νέα εποχή χωρίς τον Γκιουλέν, οι αναλυτές αναμένουν εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή και την κοινωνία ευρύτερα, υπό το βάρος του παρελθόντος και των συμπλεγμάτων εξουσίας που διαμόρφωσαν τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.