Ο Δήμος Μαλεβιζίου, και συγκεκριμένα η περιοχή Κορακιάς, αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με διασυνδέσεις όχι μόνο με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και με τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο. Αυτό επισημάνθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκο Ξυλουρή, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Κάθε μέρα Μαλεβιζι" στο Maleviziotis Radio.
Ο κ. Ξυλουρης τόνισε ότι έχουν ξεπεραστεί γεωστρατηγικά, οικονομικά και τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική έγκριση από την αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση και κατασκευή. Αυτό θα συμβεί όταν ο ανάδοχος, είτε κράτος είτε κράτη, θα είναι έτοιμος, καθώς πρόκειται για διακρατικό έργο.
Η διασύνδεση της Ηπειρωτικής Ελλάδας με τις περιοχές Μέγαρα, Ηράκλειο και Κορακιάς έχει ολοκληρωθεί σε κατασκευαστικό επίπεδο. Ο κ. Ξυλουρης ανέφερε ότι γίνονται τώρα έργα που αφορούν τη μετατροπή της ενέργειας για τη διασύνδεση της Κρήτης. Μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ή ίσως και νωρίτερα, το καλώδιο διασύνδεσης θα "ηλεκτριστεί", ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες δοκιμές για να διασφαλιστεί η λειτουργία του χωρίς προβλήματα.
Η ημερομηνία έναρξης της χρήσης του καλωδίου θα καθοριστεί από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, κάτι που θα επιτρέψει στην Κρήτη να πάψει να είναι απομονωμένη και να ενταχθεί στον ενιαίο ελληνικό χώρο. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την περιοχή.
Ακούστε την συνέντευξη