Αριστομένης Συγγελάκης Πανεπιστημιακός και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας – Γεώργιος Καλογεράκης Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου και Ιωάννης Κουκουλάκης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μαρτυρικού χωριού Σάρχος Μαλεβιζίου. μιλούν στο Maleviziotis Radio.
Ο Maleviziotis Radio υπερηφανεύεται να παρουσιάσει μια ειδική εκπομπή αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση, στην Κρήτη και τα μαρτυρικά χωριά του Μαλεβιζίου στα χρόνια της σκληρής κατοχής – Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που προβλήθηκε Με ιδιαίτερη εστίαση στα ηρωικά και μαρτυρικά χωριά της Κρήτης, η εκπομπή διερευνά τον τραγικό απολογισμό της περιόδου της κατοχής, η οποία διήρκεσε από τις 20 Μαΐου 1941 έως το 1945, καταλήγοντας στην αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων.
Η εκπομπή θα εστιάσει σε ερωτήματα, θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις που αφορούν την περίοδο της κατοχής και την αντίσταση των Κρητικών. Σε αυτή την εκπομπή, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ειδικούς, ιστορικούς και συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και θα εξετάσουν την αντίσταση των Κρητικών στους κατακτητές και τις συνέπειες που είχε η κατοχή στο τοπικό πληθυσμό.
Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ηρωική μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας και να αναδείξουμε τα διδάγματα που αντλούμε από αυτήν την ιστορική περίοδο. Μια συγκινητική και εκπαιδευτική εμπειρία, αποκαλύπτοντας πτυχές της Εθνικής Αντίστασης και αναδεικνύοντας τις θυσίες που έγιναν για την προάσπιση της ελευθερίας.
Όταν η συζήτηση αφορά τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, μόλις 84 χρόνια μετά την τραγική καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα, από τη Βέρμαχτ, τους καπηλευτές των Ιερών και Όσιων, μιας χώρας που αγωνίζονταν μετά από συνεχιζόμενους πολέμους, να ορθοποδήσει, τότε το κοινό αίσθημα αλλά και η βαθιά ιστορική γνώση , δεν επιτρέπουν τα λάθη.
Στη συντροφιά μας, μέσα από ερωτήματα, θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις οι καλεσμένοι μας , κ.κ Γεώργιος Καλογεράκης Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου , ο κος Αριστομένης Συγγελάκης Πανεπιστημιακός και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μαρτυρικού χωριού Σάρχος κος Κουκουλάκης Ιωάννης.
(Παρακολουθείστε το podcast της συνέντευξης )
Δίνοντας φωνή σε ιστορίες που δεν πρέπει να ξεχαστούν και σε αναφορές στα μαρτυρικά χωριά του Μαλεβιζίου, όπου οι κάτοικοι βίωσαν ανείπωτες θυσίες και απίστευτες θηριωδίες.
Οι καλεσμένοι μας ,μετά την γλαφυρή παρουσίαση μιας Ελλάδας που ξεκινά έναν αβέβαιο για την έκβαση του πόλεμο με τη δεύτερη πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, στέκονται με περηφάνια και σεβασμό στη δύναμη ψυχής ενός λαού.
Οι Έλληνες και εστιασμένα οι Κρήτες που «μπήκαν με τις γκράδες των παππούδων και γυμνά τα χέρια», να αντιμετωπίσουν τα Στούκας που γάζωναν αδιάλειπτα και τυφλά, δε γνώριζαν παρά την ιαχή της Λευτεριάς για την οποία είχαν αγωνιστεί ενάντια στους Τούρκους, τους Βούλγαρους, και κάθε επίδοξο κατακτητή, για αιώνες.
Οι αντιστασιακές ομάδες της Κρήτης που ξεκίνησαν με την ομάδα του Αντώνη Γρηγοράκη στον Κρουσώνα, για να δυναμώσουν και να προκαλούν συνεχή πλήγματα στον εχθρό, αλλά και στο δοσιλογισμό, είχαν να αντιμετωπίσουν έναν εγκληματικό στρατό, που έσπερνε τον όλεθρο, προχωρούσε σε ξεκλήρισμα των χωριών της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και άρπαζε τους πολιτισμικούς μας θησαυρούς, αλλά και το μόχθο των εργατών και των αγροτών μας για να θρέψει και να κρατήσει χαρούμενους τους Γερμανούς ως το Ρούπελ και όπου ακόμα βρίσκονταν στρατός κατοχής.
Η συζήτηση κυλάει με βαθύ ενδιαφέρον και φέρνει στην επιφάνεια τα σχέδια του κατακτητή, τα ολοκαυτώματα και τους τουφεκισμούς-εν ψυχρώ δολοφονίες στα χωριά, Κάντανο, Σάρχο, Δαμ, Κρουσώνα, Μάραθο, αλλά και στην Αθήνα στο μπλόκο της Κοκκινιάς, Αβδελέ Μυλοποτάμου, Σοκαρά – 41 μαρτυρικά χωριά και 72 πυρπολημένα.
Φλέγοντα ζητήματα
Ποιες είναι οι σημερινές διεκδικήσεις μας από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;
Πώς οργανώνονται τα χωριά διεκδικώντας την ηθική πρώτιστα αποκατάσταση της πολιτείας μας και εν συνεχεία των επίδοξων κατακτητών;
Πώς απαντά σήμερα η Ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας;
Ποια γνώση έχουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων αλλά και των Γερμανών πάνω στις θηριωδίες που διαπράχτηκαν τότε;
Έφταιγε ο δοσιλογισμός ή οι κατακτητές ήταν προγραμματισμένοι να λυγίσουν ακόμα και με τον κατοχικό λοιμό το φρόνημα των Ελλήνων;
Αυτά και πολλά ακόμα σημαντικά στοιχεία παραδίδονται σε αυτήν τη συνέντευξη που πρέπει να γνωρίζουμε , έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το πέπλο της αμφισβήτησης απέναντι στα κίνητρα των κατακτητών αλλά και να αποδίδουμε τιμή και δόξα στην Εθνική μας Αντίσταση που κράτησε όρθια τη χώρα αυτή.
Συραγώ Χορταριά