Η Κρήτη είναι διάσημη για την εξαιρετική της κουζίνα, που έχει ενθουσιάσει πολλούς διάσημους σεφ, Ωστόσο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πιάτο με καταγωγή από την Κρήτη που έχει βρεθεί ανάμεσα στα χειρότερα φαγητά του κόσμου, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Ο οδηγός γευσιγνωσίας Taste Atlas δημοσίευσε πρόσφατα μια ενλόγω λίστα με τις 55 χειρότερες σαλάτες της Ευρώπης, και η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την αρνητική πρωτιά. Οι ψηφοφόροι του οδηγού εξέφρασαν την προτίμησή τους, αναδεικνύοντας τη σαλάτα με αγκινάρες ως το χειρότερο πιάτο λαχανικών της Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη ψήφος προκαλεί αίσθηση, δεδομένου ότι η σαλάτα με αγκινάρες αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο, συχνά ψηφισμένο για την ευχάριστη γεύση και τη θρεπτική αξία του. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι γεύσεις και οι προτιμήσεις ποικίλουν σε ολόκληρη την ήπειρο, και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εκπλήσσει κάποιους.
Η δημοσίευση της λίστας του Taste Atlas, αν και μπορεί να δημιουργήσει συζητήσεις για την ελληνική κουζίνα, προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις διαφορετικές γαστρονομικές προτιμήσεις και τις πολιτισμικές διαφορές που καθορίζουν την έννοια της "καλής" ή "κακής" σαλάτας. (αναφέρεται ως aginares salata).
Το Taste Atlas για αυτό το φαγητό
Η ιστοσελίδα γράφει τα εξής για το αδικημένο φαγητό:
«Πρόκειται για μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα με ρίζες στην Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, γίνεται συνήθως με μιξ τρυφερών αγκινάρων, λεμονιού, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, μουστάρδας, σκόρδου, άνηθου, αλατιού και πιπεριού. Οι αγκινάρες κόβονται και βράζονται σε μείγμα νερού αναμεμειγμένο με χυμό από λεμόνι. Στη συνέχεια κόβονται, αρωματίζονται εκ νέου με λεμόνι και τοποθετούνται σε μια πιατέλα. Ένα ντρέσινγκ που αποτελείται από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο περιχύνεται πάνω στις αγκινάρες. Η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται και σερβίρεται αμέσως».
Δυστυχώς, τα αστεράκια για τις ψήφους που παίρνει αυτή η σαλάτα είναι μόλις 1,8/5.