Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών.Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων όπως η στεφανιαία νόσος, ενώ πολλές μελέτες, συνδέουν την κατανάλωση ψαριών με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Ορισμένα από τα πιο υγιεινά ψάρια για τη διατροφή μας είναι:
Σολομός: Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες D και B12, και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Ο σολομός έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της φλεγμονής.
Σαρδέλες: Μικρό αλλά θρεπτικό ψάρι, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά, ασβέστιο και σίδηρο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
Τόνος: Ιδιαιτέρως δημοφιλές για τις σαλάτες και τα σάντουιτς, ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και περιέχει σημαντικά λιπαρά οξέα. Προτιμήστε τον φρέσκο τόνο αντί για κονσέρβες.
Ρέγκα : Πηγή ωμέγα-3 και βιταμινών, όπως η D και η B12. Η ρέγκα είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης.
Μπακαλιάρος: Ένα άπαχο ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Είναι καλή πηγή B12 και σεληνίου.
Πέστροφα: Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες D και B12, καθώς και πρωτεΐνη, η πέστροφα είναι ένα υγιεινό και νόστιμο ψάρι.
Γλώσσα: Ένα άλλο ελαφρύ και άπαχο ψάρι, πλούσιο σε πρωτεΐνη και με λιγότερες θερμίδες, που είναι καλό για μια ισορροπημένη διατροφή.
Σκουμπρί Ατλαντικού:Το σκουμπρί περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β και μετάλλων όπως σελήνιο και κάλιο.
Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ψάρια που είναι υπεύθυνα αλιευμένα ή εκτρεφόμενα, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων.
Μερικά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε:
Καρχαρίας
Ξιφίας
Βασιλικό σκουμπρί
Κεραμιδόψαρο
Μεγαλόφθαλμος τόνος
Ωμό ψάρι
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη των ψαριών για την υγεία σας, επιλέξτε μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή τον ατμό. Οι μέθοδοι αυτές είναι προτιμότερες σε σύγκριση με το τηγάνισμα, το οποίο μπορεί να προσθέσει ανθυγιεινά λίπη στο πιάτο σας.
φωτό αρχείου