Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία προχώρησε στην ανακατασκευή του προσώπου ενός πτώματος που εντοπίστηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση στη θάλασσα του Καρτερού.
Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό να βοηθήσει στην αναγνώριση της ταυτότητας της σορού, καθώς παραμένει άγνωστη.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων τεχνικών, που εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Για το συγκεκριμένο έργο, Έλληνες επιστήμονες συνεργάστηκαν με το Face Lab στο Λίβερπουλ, αξιοποιώντας την εμπειρία τους στις ανακατασκευές προσώπων.
Η ειδικευόμενη ιατροδικαστής, Δέσποινα Φλουρή, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, ανέφερε λεπτομερώς πώς πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία:
«Διενεργούμε μία μεταθανάτια αξονική τομογραφία του σώματος, δημιουργούμε μία τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου και πάνω σε αυτό προσθέτουμε τους μύες και τα ανατομικά χαρακτηριστικά». Η κ. Φλουρή επεσήμανε ωστόσο ότι, παρόλο που το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι 100% ακριβές με το πραγματικό πρόσωπο του ατόμου, οι αναλογίες του προσώπου θα είναι διαθέσιμες για αναγνώριση.
Η σορός που ανακατασκευάστηκε είχε βρεθεί σε σοβαρή αποσύνθεση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία της αναγνώρισης πιο περίπλοκη. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, ελπίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα αποδώσει καρπούς και θα ρίξει φως σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία.