Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με σημαντική μείωση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης θνησιμότητας, σύμφωνα με μελέτη των γιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο New England Journal of Medicine (NEJM) Evidence, η έρευνα αναλύει κατά πόσο η διακοπή του καπνίσματος επιδρά στα ποσοστά θνησιμότητας από σχετικές ασθένειες. Οι Ιατροί Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Παναγιώτα Ζαχαράκη συγκέντρωσαν δεδομένα από 1,48 εκατομμύρια ενήλικες που παρακολουθήθηκαν από το 1974 έως το 2018 σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Καναδά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρέχοντες καπνιστές έχουν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους θανάτου συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Παράλληλα, πρώην καπνιστές εμφάνισαν χαμηλότερους κινδύνους. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερη επιβίωση, και συγκεκριμένα η διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών αποτρέπει έως 10 χρόνια απώλειας ζωής.
Η έρευνα δείχνει πως τα θετικά αποτελέσματα από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή ήδη από τα πρώτα τρία χρόνια, μειώνοντας τη θνησιμότητα από αγγειακές, αναπνευστικές και καρκινικές παθήσεις.