Στο τραπέζι μπαίνει εκ των πραγμάτων η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας καθώς, λόγω ανόδου των εισοδημάτων, πολλοί περισσότεροι πλέον υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο
Νέο γύρο φοροελαφρύνσεων με έμφαση στους άμεσους φόρους εισοδήματος δρομολογεί η κυβέρνηση. Το στίγμα έδωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κατά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα επιτρέψουν νέες μειώσεις φόρων.
«Προτεραιότητα είναι οι άμεσοι φόροι» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, απαντώντας στο ερώτημα για τις μειώσεις που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον ευοδωθούν οι στόχοι για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπαίνει εκ των πραγμάτων η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας καθώς, λόγω ανόδου των εισοδημάτων, πολλοί περισσότεροι πλέον υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο. Η τελευταία παρέμβαση στην κλίμακα φυσικών προσώπων ήρθε το 2019, με την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 9% αντί 22%.
Στο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη πάντως, η αναθεώρηση και σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων (κατά 30% σε πρώτη φάση) καθώς ο λόγος ύπαρξής τους σταδιακά εκλείπει, όσο προχωρά η εφαρμογή των νέων ψηφιακών «εργαλείων» διασταύρωσης των εισοδημάτων.
Τέτοιες παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων, που ενδέχεται να επεκταθεί και πέραν όσων έχουν ήδη ως τώρα εξαγγελθεί.
Μειώσεις στους εμμέσους φόρους δεν βρίσκονται τη στιγμή αυτή στο προσκήνιο. Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται παρέμβαση στον υψηλό ΦΠΑ 24%.
Αντιθέτως, μειώσεις στον ειδικό φόρο της βενζίνης πάντως, δεν θα πρέπει ίσως να αναμένονται, καθώς η διεθνής τάση -και πανευρωπαϊκά- είναι να αυξηθούν οι φόροι σε ρυπογόνα ορυκτά, προκειμένου να διασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση, ως το 2030.