Σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει σοβαρή δημογραφική κρίση, με τις γεννήσεις να περιορίζονται και τους θανάτους να αυξάνονται, η Κρήτη και ορισμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται ως φωτεινές εξαιρέσεις.
Αυτές οι περιοχές αποτελούν σπάνιες χαραμάδες αισιοδοξίας στη συνολική θλιβερή εικόνα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό τους, ανατρέποντας το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Η απογραφή του 2021 έδειξε ότι, εν μέσω γενικής πληθυσμιακής στασιμότητας, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός και η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Όπως καταγράφουν οι δημοσκόποι ενώ εθνικά οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά 37% από το 1980 και αναμένεται πτώση επιπλέον 14% μέχρι το 2025, οι περιφέρειες αυτές δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Για παράδειγμα, στη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 2,3% μεταξύ των δύο τελευταίων απογραφών, ενώ οι οικογένειες με παιδιά σημείωσαν αύξηση 2,8%, φτάνοντας στο 40,3% των συνολικών οικογενειών. Νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Μύκονος και η Πάρος κατέγραψαν σημαντική πληθυσμιακή άνοδο, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον δυναμισμό του τουριστικού τομέα που προσελκύει νέους κατοίκους.
Η Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας, ενισχύοντας τη δημογραφική τους δυναμική. Συγκεκριμένα, στη Μύκονο, το 44% του πληθυσμού είναι ηλικίας 20-49 ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν μόλις το 18%. Σε αντίθεση με αυτό, περιοχές όπως η Ευρυτανία παρουσιάζουν αντίστροφη τάση, με ποσοστό άνω των 60 ετών να φτάνει το 43%.
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, επισημαίνει ότι η αύξηση στη προσέλκυση νέων ανθρώπων οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, στοιχεία που ενθαρρύνουν την επιστροφή και εγκατάσταση νέων στην περιοχή. Ωστόσο, ο δρόμος προς μια γενική αναστροφή της δημογραφικής κρίσης παραμένει μακρύς. Ο δήμαρχος Κυθήρων και πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφέρει ότι η πλήρης ανατροπή της δημογραφικής κατάρρευσης δεν αναμένεται πριν το 2040.
Ωστόσο, παρά τις εξαιρέσεις το σύνολο της χώρας εξακολουθεί να παλεύει με δημογραφικές προκλήσεις.
Από το 1951 έως το 2021, μόνο 19 κατοικημένα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, είδαν αύξηση του πληθυσμού τους, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.
Με πληροφορίες από «ΝΕΑ».