Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, κα Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη παρευρέθηκε σε μία ιδιαίτερης σημασίας εκπαιδευτική αποστολή στην Τουρκία, από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου 2024, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Στην αποστολή συμμετείχε, επίσης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κος Εμμανουήλ Μπελαδάκης και η Χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Σκοπός της αποστολής ήταν η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Κεντρικό σημείο αναφοράς της αποστολής αποτέλεσε η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, την Θεολογική Σχολή Χάλκης, την Ιερά Μητρόπολη Προύσης και τη Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με θέμα «Από την ετερότητα στη συμπερίληψη». Τις εκδηλώσεις αυτές πλαισίωσε η Χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Η κα Μαράκη-Μπελαδάκη συνοδευόμενη από εκπαιδευτικούς της Κρήτης, έλαβε μέρος σε ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, επισκέψεων σε ιστορικά μνημεία και μουσεία καθώς και σε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σημαντικά σημεία της αποστολής αποτέλεσαν τα παρακάτω:
• Συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία των Θρησκειών στην Προύσα, όπου συζητήθηκαν θέματα διαπολιτισμικού διαλόγου και θρησκευτικής ανοχής.
• Επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και μουσεία όπως το Βιομηχανικό Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Μέρινος στην Προύσα και τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια.
• Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης: Η κα Μαράκη-Μπελαδάκη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ιωακείμ και να συζητήσουν για θέματα εκπαίδευσης και διαπολιτισμικότητας.
• Καλοσώρισμα Δημάρχου Νίκαιας Βιθυνίας στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε θέματα διαπολιτισμικότητας αλλά και στα κοινά στοιχεία που ενώνουν του δύο λαούς.
• Συμμετοχή σε ημερίδα για την συμπεριληπτική εκπαίδευση στην Χάλκη με θέμα «Από την ετερότητα στη συμπερίληψη», όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ως ομιλητές έλαβαν μέρος στην ημερίδα εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακαδημαϊκοί, ανώτερα στελέχη του ΙΕΠ, στελέχη Συντονιστικών Γραφείων του Εξωτερικού, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης αλλά και μέλη Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.
• Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά και τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι όπου ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επιφύλασσε θερμή υποδοχή τονίζοντας την ανάγκη σταθερότητας και ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους λαούς, ενώ κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης τα μέλη της αποστολής δέχθηκαν τις ευχές και την ευλογία του.
Η κα Μαράκη-Μπελαδάκη τόνισε τη σημασία αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την προώθηση των αρχών της εκπαίδευσης, της ισότητας και της συμπερίληψης. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτιστική σύνδεση της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Κρήτη, ως ανήκουσα στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς πίστης και παράδοσης με τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η εν λόγω επίσκεψη, την Προύσα, την Νίκαια Βιθυνίας, την Χάλκη αλλά και την Κωνσταντινούπολη.
Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής αποστολής σε αυτές τις εκδηλώσεις ενισχύει τους δεσμούς αδελφοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στην ανάδειξη της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Μαράκη-Μπελαδάκη, με το βλέμμα στο μέλλον, δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς οι επενδύσεις στον πολιτισμό και την εκπαίδευση είναι η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.