Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 50 καλύτερα ζυμαρικά του κόσμου, στην οποία η Ιταλία κατέχει την εντυπωσιακή πλειοψηφία, με 41 θέσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ταλιατέλες. Ανάμεσα στις ελάχιστες θέσεις εκτός Ιταλίας, διακρίνονται δύο ελληνικά ζυμαρικά: ο τραχανάς στην 22η θέση και οι χυλοπίτες στην 31η.
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που μοιάζει με ζυμαρικό, αποτελούμενος από μικρούς χονδροειδείς κόκκους. Παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, ξινόγαλα, βουτυρόγαλα ή γιαούρτι.
Η προέλευση του τραχανά χρονολογείται σε αρχαίες εποχές, όπου η προετοιμασία του χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση του γάλακτος πριν από την εφεύρεση της ψύξης. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με αλεύρι σίτου, αλεύρι σιμιγδαλιού, σπαστό σιτάρι ή πλιγούρι, ειδικά στην Κρήτη, ενώ κάποιες παραλλαγές περιλαμβάνουν αυγά.
Από την άλλη, οι χυλοπίτες είναι παραδοσιακά ζυμαρικά με καταγωγή από την Κρήτη, φτιαγμένα στο χέρι συνήθως από γυναίκες στο τέλος του καλοκαιριού. Οι χυλοπίτες παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και λίγο αλάτι. Η ζύμη κόβεται σε στενές λωρίδες ή παραλληλόγραμμα, ανάλογα με την περιοχή παραγωγής.
φωτό pixabay