Αν δώσεις βαρύτητα σε όλα επιβαρύνεις την ψυχολογία σου αλλά –Δώσε προσοχή στα σημαντικά για την υγεία σου και των παιδιών σου.
Ποια συστατικά της ατμόσφαιρας , των βιομηχανοποιημένων φαγητών αλλά και των λαχανικών, ακόμα και του νερού, μπορούν να μας αρρωστήσουν καθώς λειτουργούν αθροιστικά με το πέρασμα του χρόνου;
Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που όμως συνθήκες περιοχών αλλά και συνήθειες καλλιεργειών μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας δραματικά. Ας βάλουμε φρένο ή ας διεκδικήσουμε με γνώση και καχυποψία, αν αυτό απαιτείται, την υγεία μας . Εξάλλου όλοι αυτό ευχόμαστε σε όλους, γιατί το αγαθό της υγείας να το ευτελίζουμε;
Κι επειδή στην πόρτα του νοσοκομείου, τα πράγματα είναι δύσκολα, ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά , απέναντι σε ότι μπορεί εν δυνάμει να μας οδηγήσει εκεί.
Ένα συστατικό που δεν πρέπει να εισπνέουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ο υδράργυρος.
Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Εδώ στο Μαλεβίζι η ηλεκτρική διασύνδεση μπορεί να βάλει τέλος στη λειτουργία του σταθμού σε μια περιοχή που δεν είναι μακριά από τον οικιστικό ιστό του Δήμου.
Όξινο γλουταμινικό νάτριο – Κωδικός: Ε621 ( Δε σταματάς να τρως – οι νευρολογικές οδοί του εγκεφάλου ακυρώνουν το μήνυμα πληρότητας). Το κακό είναι ότι τα παιδιά μας αρέσκονται μετά βουλιμίας σε τέτοιες διατροφικές συνήθειες.
Το MSG είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, σάλτσες σαλάτας (dressing), τσιπς, κατεψυγμένα προϊόντα και σε πολλές (κατεψυγμένες συνήθως) τροφές πρώτης ύλης στα εστιατόρια.
Είναι μια διεγερτική τοξίνη, ουσία η οποία επηρεάζει τα κύτταρα και τα σκοτώνει ή τα βλάπτει σοβαρά.
Στη συχνή χρήση αυτών των γεύσεων ελλοχεύουν όπως έχει αποδειχτεί από ιατρικές έρευνες κατάθλιψη, αποπροσανατολισμός, βλάβη στα μάτια, κόπωση, πονοκέφαλος και παχυσαρκία.
Το MSG επηρεάζει τις νευρολογικές οδούς του εγκεφάλου και "ακυρώνει" το μήνυμα πληρότητας (δηλαδή ότι έχετε χορτάσει) από το στομάχι προς τον εγκέφαλο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Αν έχετε δοκιμάσει KFC , μπορείτε να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε μέχρι να τελειώσει ο κουβάς.
Εντοπίζεται κυρίως σε: κινέζικο φαγητό, τσιπς, μπισκότα, καρυκεύματα, τα περισσότερα κονσερβοποιημένα προϊόντα σούπας, κατεψυγμένα γεύματα και στο luncheon meat.
Κόκκινη χρωστική – Κωδικός: Ε124
Απαγορευμένη ουσία από το 1990 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η χρωστική ουσία εξακολουθεί να είναι στην αγορά μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιήθηκε όταν αυτά κονσερβοποιήθηκαν!
Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς και χρωμοσωματικές βλάβες σε πειραματόζωα, ενώ μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στη μετάδοση σημάτων μεταξύ εγκεφάλου και νεύρων.
Εντοπίζεται σε: κοκτέιλ φρούτων, κεράσια τύπου μαρασκίνο, μείγμα κερασιών για πίτες και γλυκά, παγωτά, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας και πολλά άλλα!
Άζωτο και φώσφορο στα φύλλα των λαχανικών αλλά και στο νερό μας από τα λιπάσματα των αγροοικοσυστημάτων.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του «ευτροφισμού» των υδάτων). Έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου παίζει ο εμπλουτισμός τους κυρίως από τα στοιχεία άζωτο και φώσφορο. Στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές αυτό συντελείται με την απόρριψη των λυμάτων στα επιφανειακά νερά (λίμνες, θάλασσες, ποτάμια, κ.λπ.).
Στις αγροτικές όμως περιοχές, τα στοιχεία αυτά προέρχονται κυρίως από τα αγροοικοσυστήματα. Το άζωτο και ο φώσφορος προστίθενται, μαζί με άλλα θρεπτικά στοιχεία, με τη μορφή λιπασμάτων στο έδαφος των αγροοικοσυστημάτων.
Λόγω της υπερβολικής λίπανσης, υπάρχουν ποσότητες των στοιχείων αυτών που δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το έδαφος, παρασύρονται από τα νερά διήθησης και απορροής, ή με τη διάβρωση των επικλινών εκτάσεων και συσσωρεύονται στα επιφανειακά νερά.
Ρύπανση λόγω υπερβολικής λίπανσης παρατηρείται και στα υπόγεια νερά, όπου τα νιτρικά (NO3) μπορούν να φθάσουν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (μεγαλύτερες των 50mg/lt που θεωρείται το ασφαλές ανώτατο όριο) και να τα καταστήσουν ακατάλληλα για ύδρευση. Τα νιτρικά προέρχονται από τα αζωτούχα λιπάσματα και πιστεύεται ότι συμμετέχουν στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών που προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα.
Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση νιτρικών κυρίως στα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και στα κονδυλόρριζα, σε βαθμό που αυτά γίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Συραγώ Χορταριά