Η διαδικασία διαπίστευσης των παρευρισκομένων στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην ιστορική Κάνδανο, κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και μία σειρά ερωτημάτων.
Ο Σταϊνμάιερ, κατά την επίσκεψή του, εξέφρασε συγγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα, εστιάζοντας ειδικότερα στη μαρτυρική Κάνδανο, ωστόσο η διαδικασία διαπίστευσης που ακολουθήθηκε δημιούργησε αίσθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να φορέσουν πιστοποιημένα βραχιολάκια, για τα οποία έπρεπε να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, περιλαμβάνοντας μέχρι και τον αριθμό ταυτότητάς τους.
Η πρακτική αυτή, που επιβλήθηκε από το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο της γερμανικής αστυνομίας, έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων καθώς και την κυριαρχία της χώρας. Ο Αριστομένης Συγγελάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, έχει θέσει έντονα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε την αρμοδιότητα να συλλέγει στοιχεία σε ελληνικό έδαφος, αναρωτώμενος εάν ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών.
Τα βραχιολάκια, τα οποία είχαν τρία διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το επίπεδο διαπίστευσης, τέθηκαν ως προϋπόθεση για την είσοδο στις εκδηλώσεις. Όσοι επέλεξαν να μην φορέσουν βραχιολάκι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, γεγονός που προκάλεσε επιπλέον οργή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κλήθηκε να φορέσει το βραχιολάκι αλλά αρνήθηκε.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης, όπως και άλλοι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν την απορία για την αρμοδιότητα των γερμανικών αρχών και ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ενήμεροι για την εν λόγω διαδικασία.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μία έντονη συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες, με πολλούς να αναζητούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας.