Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την εφετινή παραγωγή ελαιόλαδου καταδεικνύουν μια επιφυλακτική προσέγγιση, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές παραγωγού, ειδικά στην Ισπανία, έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα το 2023/24, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να κοστίζει έως και 903 ευρώ/100 kg. Παρά την ελαφρά πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια, αυτές παραμένουν γύρω από το διπλάσιο του μέσου όρου της πενταετίας.
Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί το 2024/25, εφόσον δεν προκύψουν ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι Ισπανοί παραγωγοί αναμένονται να αυξήσουν την παραγωγή τους στις 1,3 εκατ. τόνους, ενώ οι ελληνικοί ελαιώνες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις λόγω ξηρασίας, με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου.
Οι Έλληνες παραγωγοί είναι προσεκτικοί, καθώς η ξηρασία έχει οδηγήσει σε μικρότερες και αφυδατωμένες ελιές, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερες ποσότητες ελιών για την παραγωγή του ελαιολάδου. Ειδικά, απαιτούνται 10 κιλά ελιές για την παραγωγή 1 κιλού ελαιολάδου, σε αντίθεση με 4 κιλά πέρυσι.
Στην ελληνική αγορά, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου κυμαίνονται από 6,70 έως 6,90 ευρώ ανά κιλό, που είναι χαμηλότερες από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τυνησία. Αυτή η διαφορά δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί στην τρέχουσα αγορά.