Η παραμονή της γιορτής των Ταξιαρχών, που γιορτάζεται κάθε 8 Νοεμβρίου, φέρνει μαζί της ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει σε πολλές ελληνικές γειτονιές. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ελληνίδες νοικοκυρές αποφεύγουν να αφήνουν ρούχα και παπούτσια έξω από τα σπίτια τους
Μία βόλτα στις ελληνικές γειτονιές, τόσο των πόλεων όσο και της περιφέρειας, το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου τις περασμένες δεκαετίες αποκάλυπτε αυτό το μοναδικό φαινόμενο.
Κανένα μπαλκόνι και καμία αυλή δεν είχαν παπούτσια και απλωμένα ρούχα, καθώς τη νύχτα πριν από τη γιορτή των Ταξιαρχών, οι Ελληνίδες νοικοκυρές τηρούσαν ένα παλιό έθιμο.
Η παράδοση υπαγόρευε ότι ήταν προτιμότερο να μην αφήνουν ρούχα και παπούτσια έξω από το σπίτι. Ο λόγος; Θεωρούσαν ότι το βράδυ πριν ξημερώσει η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ θα έπαιρναν μαζί με τα αντικείμενα και τις ψυχές των ανθρώπων, κάτι που προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία και σεβασμό. Αυτή η λαογραφική αντίληψη καθόρισε τη συμπεριφορά των οικογενειών και διαμόρφωσε μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Η 8η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για την Εκκλησία, καθώς γιορτάζεται η σύναξη των Παμμέγιστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Οι Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ, γνωστοί για τον ρόλο τους ως προστάτες και αγγελιοφόροι, παρουσιάζονται συχνά με σπαθί, υποδηλώνοντας τη δύναμη και την προστασία τους.
Αυτή η γιορτή δεν είναι μόνο θρησκευτική, αλλά και πολιτισμική, καθώς συνδέεται με παραδόσεις και έθιμα που διατηρούνται έως σήμερα. Οι οικογένειες συναντώνται, γιορτάζουν και τιμούν τους Αρχαγγέλους, διατηρώντας ζωντανές τις απλές αλλά και ουσιαστικές αξίες της αλληλεγγύης και της πίστης.
Η γιορτή των Ταξιαρχών και οι παραδόσεις που τη συνοδεύουν είναι μέρος του πλούσιου πολιτιστικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας, θυμίζοντας σε όλους την αξία των παραδόσεων και της πνευματικής κληρονομιάς που περνά από γενιά σε γενιά.