Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί πως πήρε το όνομα του Γάζι, που ίσως να μην ονομαζόταν έτσι από την αρχή, πληροφορία η οποία είναι ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο και δεν είναι ανακοινώσιμη, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή « Κάθε μερα Μαλεβίζι» στο Maleviziotis radio o τοπογράφος μηχανικός και ερευνητής κύριος Μανώλης Αστυρακάκης του Μιχαήλ.
Υπάρχουν λοιπόν δυο εκδοχές, η πρώτη υποστηρίζει πως ονομάστηκε έτσι λόγω του Γαζανού ποταμού ο οποίος συγκεντρώνει τα νερά από τις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σε ροή ποταμούς της Κρήτης.
Αρχικά συγκεντρώνει τα νερά από τις περιοχές των Ασιτών και στη συνέχεια ενώνεται με το ρέμα του Κρουσώνα στο Σάρχος. Στη συνέχεια περνάει από την πολύ όμορφη περιοχή στις Κολυμπήθρες με τον καταρράκτη
Ξεπατωμένο και λίγο πριν το Γάζι ενώνεται με το ρέμα που φέρνει το νερό μέσα από το Γωνιανό φαράγγι. Κατόπιν καταλήγει στην παραλία της Αμμουδάρας, κοντά στις εκβολές του Αλμυρού Ποταμού.
Ενώ η δεύτερη εκδοχή θέλει ο Γαζανός ποταμός να πήρε το όνομα του από το Γαζι. '
Οπως και να έχουν όμως τα πράγματα η λέξη Γάζι, όπως επεσήμανε στην εκπομπή « Κάθε μέρα Μαλεβίζι» στο Maleviziotis radio ο κύριος Μανώλης Αστυρακάκης , είναι περσικής προέλευσης και υποδηλώνει τον πλούτο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πλούτος είναι το νερό του ποταμού και το καταλαβαίνουμε τώρα που διανύουμε μια μακρά περίοδο ανομβρίας. Όμως όπως επεσήμανε ο κύριος Αστυρακάκης υπάρχει και ένας θρύλος στη Τύλισο που θέλει να γίνεται κατεργασία χρυσού στα Σεργιανά, από όπου περνάει ο ποταμός.
Μάλιστα σύμφωνα με ακούσματα και αυτοψία στο χώρο που έκανε ο ίδιος ο κυριος Αστυρακάκης σε περιοχή με πολύ γνωστό τοπωνύμιο, την οποία δεν αποκάλυψε γιατί όπως είπε αφορά στο νεκροταφείο της αρχαίας Τυλίσου και αυτο άπταται των ερευνών της αρχαιολογικήςς υπηρεσίας Ηρακλείου, μπορεί να υπάρχουν θυσαυροί.
Ακούστε την συνέντευξη του κ Αστυρακάκη στο Maleviziotis Radio