Η Μαρία Σίνα, μαθήτρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, κέρδισε τις καρδιές όλων στην παρέλαση για τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, κρατώντας την ελληνική σημαία με υπερηφάνεια, παρά την αναπηρία της. Η γενική της βαθμολογία είναι 20, και η πορεία της αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς.
Η Κλέλια Κλουντζού συνάντησε τη Μαρία λίγο πριν την παρέλαση, όπου η ίδια, με τη γαλανόλευκη σημαία στο ένα χέρι και την παιδική της φίλη, Δήμητρα, στο άλλο, αντάλλασσε χαμόγελα και δύναμη. Παρά το γεγονός ότι είναι εκ γενετής τυφλή, η Μαρία δηλώνει ότι η αναπηρία της αποτελεί κίνητρο για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.
«Νιώθω υπερήφανη και συγκινημένη που κατάφερα να κρατήσω την ελληνική σημαία», λέει η Μαρία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της προς τους καθηγητές και τη διευθύντριά της. Η καταγωγή της από την Αλβανία δεν μειώνει την αγάπη της για την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Η Μαρία, η οποία διαπρέπει στις σπουδές της, θέλει να ασχοληθεί με τη φιλολογία ή την ψυχολογία. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έρχονται με την αναπηρία της, αλλά είναι αισιόδοξη: «Πιστεύω ότι αυτό δεν θα με εμποδίσει να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου!»
Ακόμα, η μουσική έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της. Παίζει πιάνο από μικρή ηλικία, και όπως λέει, «είναι τρόπος έκφρασης» για εκείνη.
Η Μαρία αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ρατσισμός και αντιλήψεις που αφορούν την αναπηρία, και δηλώνει: «Πολλοί με αντιμετωπίζουν με οίκτο, αλλά εννοείται ότι μπορώ να τα καταφέρω όλα!»
Η φιλία της με την Δήμητρα Κεραμιδιώτη είναι επίσης εντυπωσιακή. «Είναι ο φύλακας άγγελός μου!», λέει η Μαρία για τη φίλη της. Η Δήμητρα εκφράζει τη συγκίνησή της που μαζί τους παρευρίσκονται στην παρέλαση και νιώθει υπερηφάνεια για την επιτυχία της Μαρίας.
Η Διευθύντρια του σχολείου, Ειρήνη Παξιμαδάκη, υποστηρίζει ότι η Μαρία είναι πρότυπο και παράδειγμα για όλους, στέλνοντας ένα μήνυμα για συμπερίληψη και ισότητα.
Η ιστορία της Μαρίας Σίνα αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την απαραίτητη σημασία της υποστήριξης και αποδοχής στη διαφορετικότητα.