Τα αυγά είναι θρεπτικά τρόφιμα που προσφέρουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν οι βασικές διατροφικές τους αξίες:
Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.Ένα αυγό μας δίνει περίπου 6 γραμμάρια αρίστης ποιότητας πρωτεΐνης.
Περιέχουν βιταμίνες όπως:
Βιταμίνη B12: Σημαντική για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη D: Υποστηρίζει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέταλλα: Πλούσια σε σελήνιο, σίδηρο και φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.
Υγιεινά λιπαρά: Τα αυγά περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.
Χολίνη: Σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα αυγά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν αίσθηση κορεσμού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
Τα αυγά είναι χαμηλά σε ποσοστό λίπους.Κάθε αυγό μας δίνει περίπου 5 γρ. λίπους περίπου όσο λίπος παίρνει κανείς από μία μπουκιά λουκάνικου
Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει περίπου 55 θερμίδες, ενώ το ασπράδι περιέχει μόλις 17.
Ωστόσο, το διατροφικό προφίλ ενός αυγού είναι κάτι περισσότερο από τον απόλυτο αριθμό των θερμίδων του. Τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή με πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Όπως και οι θερμίδες, έτσι και το θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει πολύ μεταξύ του κρόκου και του ασπραδιού.
Ενδείκνυται στην ημερήσια κατανάλωση 1 με 2 αυγά, λόγω της διατροφικής του αξίας. Ειδικά για τα νέα παιδιά τα αυγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους.
Σημαντικό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, όπως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Φωτό:pixabay