Κρήτη 19ος αιώνας: Όταν ο Νικόλαος Φραγκιαδάκης -γνωστός ως Φραγκιδονικόλας- από τον Κάτω Ζαρό, ζήτησε σε γάμο μια 16χρονη συγχωριανή του, μια πανέμορφη νέα της εποχής, το γένος Βολοσυράκη, που του έκλεψε την καρδιά, συνάντησε πολλά εμπόδια καθώς η εκκλησία δεν ήθελε να του δώσει "το θέλημα" επειδή η υποψήφια νύφη ήταν ακόμα ανήλικη.
Σύμφωνα με το Δια-SOS-τε τη Μεσαρά ο Φραγκιαδάκης ωστόσο μπροστά στα εμπόδια, ως καλό παλικάρι…ακολούθησε άλλο μονοπάτι. Πήγε λοιπόν και βρήκε τον τότε Δεσπότη στο Ηράκλειο, ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να πάρει το θέλημα και να παντρευτεί την κοπέλα που ήθελε.
Όταν όμως συνάντησε το Δεσπότη και του είπε το αίτημα του, εκείνος δεν φάνηκε πρόθυμος να τον διευκολύνει. Τότε ο Φραγκιδονικόλας πήρε τη βούργια που μετέφερε στην πλάτη του και καθώς ήταν γεμάτη λοΐγγια την άδειασε πάνω στο γραφείο που βρισκόταν μπροστά στον Ιερωμένο. Ο Δεσπότης εντυπωσιάστηκε από το πλήθος των νομισμάτων και του έδωσε αμέσως το θέλημα, με έναν όρο που συμφώνησαν και οι δύο: Τα χρήματα να πάνε για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, το χτίσιμο του οποίου γινόταν με αργούς ρυθμούς, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Το πιό πιθανόν είναι από τα λοΐγγια του Φραγκιδονικόλα να έγινε ο τρούλος του ναού, καθώς την εποχή εκείνη η ανέγερση είχε προχωρήσει μέχρι εκείνο το σημείο, όπως φαίνεται και στα αρχεία αλλά και από μαρτυρίες της εποχής…
Η ιστορία αυτή διασώθηκε στο χρόνο από τη μαρτυρία του αείμνηστου εγγονού του δωρητή Νίκου Φραγκιαδάκη, ενώ επιβαιώνεται από τον Κατωζαριανό Νίκο Βολοσυράκη, 91 ετών σήμερα.
Ο Νικόλαος Φραγκιαδάκης ήταν γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας και καθώς ήταν και μοναχοπαίδι κληρονόμησε πολύ μεγάλη περιουσία. Στην περιοχή του χωριού Δαφνές είχε 300 στρέμματα χωράφια με πολλά αμπέλια τα οποία πούλησε και αγόρασε αντίστοιχη περιουσία στο Ζαρό και πιό έξω από το χωριό, στην "Κουρτοκεφάλα".
Ο Φραγκιδονικόλας παντρεύτηκε, λοιπόν, την Ευαγγελία Βολοσυράκη, μια πολύ όμορφη νέα της εποχής όπως προαναφέραμε. Μαζί της απέκτησε έξι παιδιά, τρεις γιούς και τρεις κόρες. Τον Φραγκιδογιάννη (αυτόν που βλέπουμε στην φωτογραφία με τη γυναίκα του Σοφία), τον Φραγκιαδάκη Γεώργιο ή Χριστιανό (που έκανε τον Στυλιανό ή "Ζέρβα", τον Μιχάλη τον Μυλωνά από τον Πάνω Ζαρό, και το Βαγγέλη στον Πλάτανο), τον Φραγκή Φραγκιαδάκη, την Αλεβυζογιάννενα, την Αλεβυζομανώλενα και την Βασιλακογιάννενα.
Με λίγα λόγια, σημερινοί απόγονοι του είναι όλοι οι Φραγκιαδάκηδες από τον Κάτω Ζαρό καθώς σε όλο το Κάτω χωριό δεν υπήρχε άλλος Φραγκιαδάκης εκτός από τον Φραγκιδονικόλα-Τον άγνωστο δωρητή του Αγίου Μηνά, καθώς η σημαντική οικονομική του επιφάνεια του επέτρεψε να συμβάλλει στην αποπεράτωση του ναού του πολιούχου του Ηρακλείου, που εγκαινιάστηκε στις 16 Απριλίου 1895, με τις δαπάνες της ανέγερσης του να έχουν καλυφθεί από συνδρομές χριστιανών της πόλης και της υπαίθρου καθώς και από τακτικές εισφορές από διάφορα μοναστήρια.