Την ανάγκη να υπάρξει και να λειτουργήσει άμεσα μηχάνημα βραχυθεραπείας, στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ, εξέφρασε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Μαλεβίζι» στο Maleviziotis radio, ο διευθυντής του ΕΣΥ στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Στέφανος Κάχρης. τονίζοντας ότι η έλλειψη του έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, σε ολόκληρο το νησί, καθώς γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο είναι αναγκασμένες να φεύγουν από την Κρήτη και να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την θεραπεία τους. Γεγονός που τις επιβαρύνει και ψυχολογικά και οικονομικά.
Υπήρχε βέβαια κάποτε μηχάνημα βραχυθεραπείας στο ΠΑΓΝΗ αλλά χάλασε το 2012 και έκτοτε δεν επισκευάστηκε, επεσήμανε ο κύριος Κάχρης, γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Από τότε έχουν γίνει αρκετά αιτήματα για την αγορά καινούριου. Επιτέλους τώρα υπάρχει ενημέρωση ότι το θέμα είναι σε φάση διαβούλευσης για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα και να έρθει στο ΠΑΓΝΗ.
Για το τι εννοούμε όμως όταν λέμε Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, ο κ. Κάχρης απάντησε πως είναι η ειδικότητα της Ιατρικής η οποία χρησιμοποιεί την ιοντίζουσα ακτινοβολία για να θεραπεύσει καλοήθη και κακοήθη νοσήματα σε διάφορα σημεία του σώματος του ανθρώπου. Η πρόοδος στην απεικονιστική τεχνολογία έχει παίξει ζωτικό ρόλο σε κάθε κλάδο της ιατρικής επιστήμης. Το γεγονός αυτό είχε την ευρεία απήχηση και στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία. Η δυνατότητα απόκτησης, ενίσχυσης, ανάγνωσης και περαιτέρω ανάλυσης του δικτύου των απεικονιστικών λεπτομερειών είναι απαραίτητη για τη συνολική διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπευτικής εφαρμογής και, επιπλέον, αποτελεί το κλειδί της δυνατότητας παροχής ακτινοθεραπείας υψηλής τεχνολογίας.
Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο σχεδιασμός της θεραπείας καθώς και ο εντοπισμός του στόχου για την ακριβέστερη χορήγηση ακτινοθεραπείας. Στο στάδιο του σχεδιασμού ο καθορισμός του όγκου και των υγειών ιστών γίνεται μέσω αξονικής τομογραφίας, συχνά όμως επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ή απεικόνισης ΡΕΤ.
Όλες αυτές οι εξελίξεις στην καθοδηγούμενη θεραπεία του καρκίνου θα συντελέσουν στην εμφάνιση τεχνικών ακτινοθεραπείας μεγαλύτερης ακριβείας, θα συμβάλουν στη βελτίωση του ελέγχου επί του όγκου, θα μειώσουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των επιπλοκών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη περισσότερων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του καρκίνου οδηγώντας στη νέα εποχή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Ο κ΄ Κάχρης ακόμα ανέφερε πως τα υπάρχοντα μηχανήματα στο ΠΑΓΝΗ είναι υψηλών προδιαγραφών τελευταίας τεχνολογίας, ενώ τόνισε πως η εφαρμογή της ακτινοβολίας δεν επιφέρει πόνο στον ασθενή. Ο αριθμός και η δόση που θα λάβει ο κάθε ασθενείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Για το γεγονός βέβαια ότι ο καρκίνος «θερίζει» στη Κρήτη και μάλιστα σε άτομα μικρής ηλικίας ο κύριος Κάχρης κατέδειξε ως πρώτη αιτία το κάπνισμα, και ακολούθως το στρες και την διατροφή και αρκετούς ακόμα παράγοντες. Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα στο κόσμο να ακούει τον γιατρό του και να υποβάλλεται στις εξετάσεις που του συστήνει, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές