Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει τρεις βασικές καινοτομίες: την αύξηση των Προσωπικών Γιατρών, την καθιέρωση δωρεάν Προσωπικού Παιδιάτρου, και τη σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Το υπουργείο στοχεύει στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, με στόχο το 2025 οι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό να φτάσουν το 75%, από το περίπου 50% που είναι σήμερα. Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί 5.075.240 πολίτες, ενώ οι ενεργοί Προσωπικοί Γιατροί ανέρχονται σε 3.557. Εκτιμάται ότι με τις νέες αλλαγές θα προστεθούν 2.500 επιπλέον γιατροί έως το τέλος του 2025.
Η αναμόρφωση περιλαμβάνει την κατάργηση του "αγροτικού" και τη μεταφορά των γιατρών σε θέσεις Προσωπικού Γιατρού με υποχρεωτική θητεία. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ιδιώτες γιατρούς ως Προσωπικούς Γιατρούς, εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις.
Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες είναι η καθιέρωση του Προσωπικού Παιδίατρου, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε 530.000 παιδιά. Επιπλέον, τα νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με Ιατρικές Σχολές, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.
Το νομοσχέδιο επίσης προνοεί για τη λειτουργία Σταθμών Τηλεϊατρικής και τη δημιουργία δικτύου κατ' οίκον νοσηλείας, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, με 24ωρη ιατρική παρακολούθηση.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενδυναμώσουν την ΠΦΥ στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές ανισότητες.