Η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά στο μακροοικονομικό μέτωπο, με το δολάριο να ανακτά δυνάμεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η εξέλιξη είχε επιπτώσεις στις αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί και τις τιμές των εμπορευμάτων να δέχονται πιέσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένονται να μειωθούν κατά 5% το 2025 και 2% το 2026, ακολουθώντας μια πτώση 3% το τρέχον έτος. Ο συνολικός δείκτης τιμών εμπορευμάτων αναμένεται να φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, με τον δείκτη τιμών ενέργειας να αναμένεται να μειωθεί κατά 6% το 2024 και περαιτέρω κατά 6% το 2025.
Η αγορά μετάλλων δείχνει προοπτικές μείωσης, καθώς η αναμενόμενη βιομηχανική δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα, αναμένεται να παραμείνει μέτρια. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, παρά την ελαφρά άνοδο το 2024, αναμένονται να μειωθούν κατά 4% το 2025 λόγω βελτιωμένων συνθηκών προσφοράς.
Σημαντικές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν:
- Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν σχεδόν 4% το τρίτο τρίμηνο του 2024, με τις τιμές ενέργειας να υποχωρούν κατά 3,8%.
- Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων κατά 6%, ενώ οι τιμές μετάλλων υποχώρησαν κατά 7%.
- Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 3% το γ΄ τρίμηνο του 2024 και παραμένουν 8% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν κατά 9% το 2024 και 4% το 2025, ενώ οι τιμές των ποτών αναμένονται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση κατά 60% το 2024, μετέπειτα μείωση κατά 9% το 2025.
Αυτές οι μακροοικονομικές τάσεις υποδεικνύουν μια περίπλοκη και δυναμική αγορά, με τα στοιχεία να επηρεάζονται από πολιτικές, κλιματικές και οικονομικές παραμέτρους που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση.