Μέχρι τα τέλη του 2025, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων. Το Μητρώο θα βασίζεται σε δεδομένα και ιστορικό οφειλών προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και παρόχους ενέργειας.
Ο κύριος στόχος του συστήματος είναι να αποτραπεί η νέα αύξηση του ιδιωτικού χρέους σε καθυστέρηση, ένα μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία που επιδεινώθηκε κατά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010.
Αναμένεται επίσης η ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την ανάπτυξη της βάσης δεδομένων για το Μητρώο, με το έργο αυτό να έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Μητρώο θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» για υπάρχοντες φορείς παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, όπως το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Αυτή η αρχή θα συλλέγει δεδομένα για οφειλές προς δημόσιους φορείς, όπως ο ΕΦΚΑ, δήμοι και περιφέρειες.
Με τη συλλογή αυτών των δεδομένων, το Μητρώο θα υπολογίζει μέσω αλγορίθμου μια πιστοληπτική αξιολόγηση για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που θα εκφράζεται με τη μορφή βαθμολογίας (credit score). Στα δεδομένα θα περιλαμβάνονται επίσης οφειλές προς ιδιώτες, όπως ανεξόφλητα ενοίκια και λογαριασμοί ρεύματος και τηλεπικοινωνιών. Η προκύπτουσα βαθμολογία θα είναι διαθέσιμη στο αξιολογούμενο άτομο καθώς και σε επιχειρήσεις και φορείς που έχουν συμβαλλόμενη σχέση, με την έγκριση του ατόμου.
Για την πλήρη λειτουργία του υπερ-Μητρώου, αναγκαία προϋπόθεση είναι η έναρξη της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025. Έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου δημιουργίας της βάσης δεδομένων της Αρχής, και αναμένεται η υπουργική απόφαση για τον ορισμό των απαραίτητων προσόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα συνδεθεί με τον «Τειρεσία» για την ανταλλαγή δεδομένων, επιδιώκοντας μια πληρέστερη αποτύπωση του πιστωτικού προφίλ κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.