Η γυναικοκτονία, όπως φαίνεται από τις αναφορές, συχνά διαπράττεται από συντρόφους, συζύγους ή οικείους προσώπους, μοιράζοντας την ίδια σκληρή μοίρα σε γυναίκες από διάφορες ηλικίες και κοινωνικές ομάδες. Οι αιτίες πίσω από αυτές τις πράξεις διαμορφώνονται από την κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία και τα ψυχολογικά προβλήματα που διακατέχουν τους δράστες.
Είναι σημαντικό για την κοινωνία να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τη σοβαρότητα αυτών των εγκλημάτων. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τη γυναικοκτονία και η ανάγκη για αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, καθώς και η στήριξη των οργανώσεων που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι κρίσιμης σημασίας.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι πιο αυστηρές ποινές για τους δράστες και η παροχή υποστήριξης στις γυναίκες που βιώνουν βία είναι μερικές από τις βασικές στρατηγικές που μπορεί να προασπίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των γυναικών.
Αυτές οι περιπτώσεις δεν πρέπει να λησμονηθούν, και η κοινωνία οφείλει να δράσει αποφασιστικά για να αποτρέψει την επανάληψή τους. άνθρωπο.
Γεγονός θλιβερό είναι ότι στην χώρα μας υπάρχουν ακόμη «πολλές Καρολάιν και πολλοί Μπάμπηδες.»
Στην Ελλάδα τρεις στις δέκα γυναίκες έχουν βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση, από τον σύντροφό τους, ενώ το 13,5% των δολοφονιών σε όλο τον κόσμο γίνονται από ερωτικούς συντρόφους.
Ειδικά το διάστημα των περιορισμών λόγω της πανδημίας, πολλές γυναίκες στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.
Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών εν μέσω της πρώτης καραντίνας. Την εντολή για την έρευνα έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.
Παράλληλα, σε εμάς γίνονται γνωστές μόνο γυναικοκτονίες που «σοκάρουν» την κοινή γνώμη ή που παίρνουν διάσταση. Για παράδειγμα, μόνο το 2020 στην Ελλάδα έγιναν γνωστές ήδη 8 γυναικοκτονίες.
Επιπλέον, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι τα έτη 2013-2018 δολοφονήθηκαν συνολικά 69 γυναίκες με αιτία την ενδο-οικογενειακή βία, ήτοι ποσοστό 30,4-50% ετησίως του συνόλου των συνολικών γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών, ποσοστό που μπορεί να είναι υποτιμημένο, καθώς στην Ελλάδα η εκτίμηση αυτών των θυμάτων από την ΕΛ.ΑΣ. γίνεται μέσα από τη χρήση του άρθρου για την ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα) σε συνδυασμό με τον νόμο 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία (Παρατηρητήριο Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. 2019) και όχι βάσει ποσοτικής-ποιοτικής ανάλυσης των γυναικοκτονιών.
Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε την γυναικοκτονία και να αναζητήσουμε τα αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο που στοιχίζει τις ζωές χιλιάδων γυναικών κάθε χρόνο στην Ευρώπη, έτσι ώστε η «επόμενη» Καρολάιν, Κυριακή ,Δώρα, Βασιλική, Έφη, κλπ να έχουν περισσότερες ελπίδες να σωθούν.