O Θάνατος του 41χρονου Άγγελου Ρουμελιώτη και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής στους νέους
Ακόμη μια σοκαριστική είδηση θλίβει την τοπική κοινωνία του Μαλεβιζίου, καθώς ο 41χρονος Άγγελος Ρουμελιώτης “έφυγε” από τη ζωή αναπάντεχα τα ξημερώματα στην Αμμουδάρα από καρδιακή ανακοπή, μπροστά στη σύζυγό του. Ο Άγγελος ένιωσε ξαφνικά αδιαθεσία και κατέρρευσε, παραμένοντας χωρίς τις αισθήσεις του. Δυστυχώς, παρά την άμεση επέμβαση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και τις προσπάθειες των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί. Ο θάνατός του έχει βυθίσει στο πένθος τόσο την οικογένεια του, καθώς ήταν παντρεμένος και πατέρας, όσο και τη ευρύτερη κοινότητα, με φίλους και συναδέλφους να τον περιλαμβάνουν στη μνήμη τους ως έναν εξαιρετικό άνθρωπο.
Η ανακοπή καρδιάς που υπέστη ο Άγγελος Ρουμελιώτης δεν είναι ένα μοναδικό περιστατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των καρδιακών επεισοδίων στους νέους ανθρώπους στο Μαλεβίζι. Πριν ένα χρόνο περίπου τον Δεκέμβριο του 2023, ένας 44χρονος βρέθηκε νεκρός στο όχημα του στον δρόμο προς τον Κρουσώνα, ενώ ήταν 24 Μαρτίου του 2024 όταν ο Γιάννης Άσπρης έφυγε ξαφνικά από την ζωή και υπάρχουν και άλλοι θανατοι όχι μόνο στο Μαλεβίζι, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Γιατί όμως όλο και περισσότεροι νεαροί ενήλικες πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή τα τελευταία χρόνια και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, ακόμη και αν δεν είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτή η αύξηση φαίνεται να συνδέεται και με τις καταγραφές 90.000 θανάτων από αίτια που σχετίζονται με την καρδιά κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας.
Επιπλέον, μελέτη του Journal of Medical Virology καταδεικνύει αυξανόμενο αριθμό θανάτων από καρδιακή προσβολή σε νέα άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών, ενώ έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αναφέρει ότι η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην καρδιά, οδηγώντας σε αρρυθμίες και βλάβες. Παρατηρείται, επίσης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη νέα αυτή τάση.
Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση περιστατικών καρδιακής προσβολής στους νέους παρατηρείται από το 2009, με τους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση να αυξάνονται συνεχώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Η απώλεια του Άγγελου Ρουμελιώτη, αλλά και πολλών ακόμη νέων ανθρώπων που έφυγαν ξαφνικά από την ζωή τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να μας θυμίζει τη σημασία της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης γύρω από τους καρδιοαγγειακούς κινδύνους, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η αναγνώριση και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να σώσουν ζωές και να οδηγήσουν σε μια υγιέστερη κοινωνία.