Μια οριοθέτηση που το 2012 εκπονήθηκε ως η μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων στους οικισμούς Αγία Πελαγία,-Μαδέ- Ανατολικά όρμου Λυγαριάς και η επικαιροποίηση των οριογραμμών τμημάτων υδατορεμάτων , που έγινε με ΦΕΚ 162/Δ/29-3-2013, έχει φέρει σήμερα 19/11/202, στην αίθουσα του Δημαρχείου, κάτοικους – επιχειρηματίες της περιοχής της Αγίας Πελαγίας που θίγονται σε βαθμό αφανισμού οι περιουσίες τους.
Ένα έργο με το εγκιβωτισμένο αντιπλημμυρικό αποτύπωμα, στο ύψος της θάλασσας, που μάλλον έφερε τεράστια προβλήματα στην περιοχή παρά έλυσε.
Το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, για το οποίο δεσμεύτηκαν, οι επιχειρηματίες, από τη δημοτική αρχή του τότε Δημάρχου Μαμουλάκη, ενώ είχαν διαβεβαιώσεις ότι δε θα θίγονταν οι περιουσίες τους , τώρα τους έχει φέρει σε σημείο απελπισίας.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας τους χθες στο Δημοτικό κατάστημα Μαλεβιζίου, προσήλθε μια αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο Αχλάδας κος Πεδιώτη και την Αντιπρόεδρο κα Καρούζου, μαζί με άλλους επιχειρηματίες και κατοίκους, οι θιγόμενοι, πρόβαλλαν το αίτημα να επανεξεταστεί η οριοθέτηση.
Ζητούν θέσεις και λύσεις από το Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, που ναι μεν δεν είχε να κάνει με τη μελέτη τότε, αλλά σήμερα που το ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο ,κινείται γρήγορα στην κατεύθυνση εκπόνησης και παράδοσης ως τις αρχές του επόμενου έτους, ο Δήμαρχος καλείται να προστατέψει πολλές περιουσίες που πλήττονται. Οι τωρινές μελέτες θα στηριχθούν στην εν πολλοίς στις οριοθέτηση εκείνου του σχεδιασμού του 2013.
Ο Δήμαρχος κάλεσε επί τόπου τον αρμόδιο μελετητή του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου και μάλιστα βάζοντας σε ανοικτή ακρόαση τη συνομιλία, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για να διερευνηθούν τα τροποποιητικά πλαίσια προς όφελος των θιγόμενων δημοτών.
Ένα ερώτημα, από τους κατοίκους που κυριάρχησε ήταν ότι η προηγούμενη μελετητική εταιρεία που είχε εκπονήσει εκείνες τις μελέτες οριοθέτησης δεν κινήθηκε με βάση δεδομένα και τεκμήρια του 1960μ ή του 1945 , ώστε να υπάρχει γνώση των χαρακτηριστικών της περιοχής, αλλά με μεταγενέστερη του 1972.
Ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε αν οι μελετητές είχαν εκτιμήσει πράγματα ως εμπειρογνώμονες αλλά οι κάτοικοι επέμεναν ότι μόνον από τη μία πλευρά θίχτηκαν οι περιουσίες, ενώ από την άλλη πλευρά της οριοθέτησης δεν φαίνεται να ζητούνται παρεμβάσεις σε περιουσίες.
Ο μελετητής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου έδωσε κάποιες ανακουφιστικές απαντήσεις προς τους κατοίκους , για τους οποίους ο Μενέλαος Μποκέας ζήτησε να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία.
Ο μελετητής αποφάνθηκε ότι:
"Οριοθετούνται μόνο δύο γραμμές και επειδή άλλαξε ο νόμος το 2014 ,τα σχέδια έγιναν με διατάξεις του 2002. Επίσης δεν έχει γίνει έργο δηλαδή διευθέτηση. Βέβαια προηγείται η οριοθέτηση και ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η οριοθέτηση εντούτοις δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησηςτης λόγω αλλαγής δεδομένων".
"Η οριοθέτηση δεν έχει νέες προδιαγραφές και μπορούν να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα των ορίων καθώς έχουν αλλάξει τα υδραυλικά (όμβρια, καμπύλες) και αφού δεν έχει κατασκευαστεί αγωγός σε εκείνο το σημείο ως σήμερα , να υπάρξει δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των ορίων."
Όλα αυτά βέβαια εφόσον με τις όποιες παρεμβάσεις δεν θα κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα οι νέες χαράξεις. Και φυσικά όλα εξαρτώνται και από τον τύπο των έργων που θα επιλεγούν.
Οι κάτοικοι και συγκεκριμένα η κα Καρούζου βλέπει ως επιλογή φράγματα και λεκάνες απορροής , ώστε να ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω οι αντιπλημμυρικές δυνατότητες των έργων που θα γίνουν και να γλιτώσουν οι περιουσίες τους.
Όμως η συζήτηση αυτή ώστε να γίνουν οι δέουσες παρεμβάσεις και να δοθούν λύσεις για τους κατοίκους-επιχειρηματίες έχει δρόμο ακόμη.Τώρα έγινε η αρχή. Φαίνεται ότι υπάρχει η καλή προαίρεση συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο μελετητών , Δημάρχου και κατοίκων. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα σας ενημερώνουμε από το Maleviziotis radio και Maleviziotis.gr