Αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, με αφορμή την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζει ο βυζαντινός Ναός της Παναγίας στο Φόδελε Μαλεβιζίου, ένα σημαντικό μνημείο που συνδυάζει ιστορία και πολιτισμό.
Ένας Ναός με Πλούσιο Παρελθόν
Ο ναός είναι τετράστυλος σταυροειδής και εγγεγραμμένος με τρούλο, ανήκοντας στην ελλαδική αρχιτεκτονική σχολή. Δεν διαθέτει νάρθηκα και αναδομήθηκε στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αποτελώντας πολύτιμο δείγμα της традиσίας και της τέχνης της εποχής του.
Αν και ανήκει στην ελλαδική αρχιτεκτονική, πολλά από τα διακοσμητικά και δομικά στοιχεία του παραπέμπουν στη σχολή της Κωνσταντινούπολης. Χαρακτηριστικά είναι τα σταυροθόλια στις γωνίες του και τα τυφλά αψιδώματα στις όψεις του, καθώς και η χρήση της τεχνικής της κρυμμένης πλίνθου, που προσδίδουν στον ναό μοναδική αισθητική.
Ο εσωτερικός χώρος του κοσμείται με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι οποίες ανήκουν σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά στρώματα. Το παλαιότερο στρώμα, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ελάχιστα δείγματα τοιχογραφημένων ναών αυτής της περιόδου παραμένουν στη Κρήτη. Η υψηλή ποιότητα της τέχνης τους είναι εμφανής στα τμήματα που σώζονται στο ιερό, στους πεσσούς του τρούλου και στο δυτικό τμήμα του ναού.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής των Εισοδίων, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες και να προσευχηθούν σε αυτό το ιστορικό μνημείο, που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι όχι μόνο ένα σημείο λατρείας, αλλά και ένα σημαντικό μνημείο που αποτυπώνει την πνευματικότητα και την τέχνη του Βυζαντίου, προσελκύοντας επισκέπτες και πιστούς που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.
Το δεύτερο στρώμα του 13ου αιώνα εστιάζεται στο ΝΔ και ΒΔ διαμέρισμα καθώς και σ' ένα τμήμα του ιερού, θεωρείται δε η καλύτερη ποιότητα τέχνης του ναού. Το νεότερο στρώμα χρονολογημένο με επιγραφή του νότιου κλίτους, στο 1323, στην οποία αναφέρεται και το όνομα του δωρητή Μελισσουργού, μέλος ίσως της αρχοντικής οικογένειας του Ρεθύμνου, θεωρείται επαρχιακή τέχνη, με έντονα λαϊκό και εκφραστικό ύφος.
Νότιο Κλίτος: Κοσμείται με σκηνές από το Βίο της Παναγίας: Εισόδια Θεοτόκου, προσευχή Ιωακείμ και Άννας, προσφορά Ιωακείμ και Άννας, Αγ. Άννα και Αγ, Γεώργιος κ.α.
Ιερό: στην κόγχη του ιερού απεικονίζονται οι συλλειτουργούντες ιεράρχες, πάνω στηθάρια αγίων και στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης Παναγία και άγγελοι. Δεξιά στους τοίχους της αψίδας Άγιας Δαμιανός και Αγία Ιουλία και αριστερά Αγ. Κήρυκος και Κοσμάς.
Βόρειο κλίτος: Στρατιωτικοί άγιοι όπως Άγιος Νικόλαος κ.α