Επίσημα έχει επιβεβαιωθεί ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο δομές βραχύβιας διαμονής μεταναστών στην Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτές οι δομές θα προορίζονται για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μέσω μικρών σκαφών, κυρίως στα λιμάνια της Γαύδου και Ρόδου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ανάγκη για την ανέγερση αυτών των δομών προκύπτει από το γεγονός ότι τα επίσημα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος και η Κως έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Ως αποτέλεσμα, οι νεοαφιχθέντες μεταφέρονται κατευθείαν στην Αθήνα, από όπου διανέμονται στις δομές της ενδοχώρας.
Η επίσημη χωρητικότητα των δομών σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 35.000-40.000 άτομα, ωστόσο η πληρότητα αυτών των δομών στις ηπειρωτικές περιοχές έχει φτάσει στο 62%. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής το 2024 έχουν φθάσει περίπου 3.000 μετανάστες στην περιοχή των Χανίων και 2.000 στο νομό Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, τις τελευταίες ημέρες είχαν προσεγγίσει τη Γαύδο τέσσερα καράβια με μεταναστές, με κάθε βάρκα να μεταφέρει 50-75 άτομα, απαιτώντας τη διαχείριση περίπου 280 ανθρώπων.
Οι βάρκες εντοπίζονται από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 μίλια ανοιχτά της Γαύδου και συνήθως κατευθύνονται στο πιο προσβάσιμο σημείο, την Τρυπητή, από όπου οι μετανάστες μεταφέρονται στα Χανιά για 2-3 ημέρες διαμονής. Στην ομάδα των μεταναστών περιλαμβάνονται άτομα από Πακιστάν, Σουδάν, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές και Υεμένη.
Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Χανίων έχει δαπανήσει περισσότερα από 120.000 ευρώ για τη σίτιση, τη διαμονή, τον ρουχισμό και την ιατρική φροντίδα των μεταναστών που έχουν φθάσει το 2024.