Η υπερθέρμανσης του πλανήτη οδηγεί πολλές χώρες και μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, τόσο πλούσιες όσο και φτωχές, να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη λειψυδρία τον 21ο αιώνα.
Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού (4 δισεκατομμύρια άτομα) ζουν σε συνθήκες σοβαρής λειψυδρίας τουλάχιστον 1 μήνα το έτος η στιγμή που η συνδυαστική επίδραση της παρατεταμένης ανομβρίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών πλήττει σφοδρά τις καλλιέργειες της χώρας, το διαθέσιμο νερό σε πολλούς ταμιευτήρες είναι λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή φέρνει σε καθεστώς συναγερμού τους παραγωγούς, αλλά και τους κατά τόπους ΤΟΕΒ, που είναι υπεύθυνοι για την κατανομή των υδάτων.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιπτώσεις της λειψυδρίας και στην άλλη Ελλάδα.
Στην Αρκαδία, οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν «Μεγάλο πρόβλημα, που φαίνεται ήδη στα σιτηρά, τα οποία αρχίζουν να ξεραίνονται. Σε περιοχές όπως η Τεγέα, τα πηγάδια δεν έχουν νερό και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Ήδη, η λίμνη Τάκα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της».
Στην Αργολίδα οι δηλώσεις είναι «Η ανόρυξη με γεωτρήσεις έχει φτάσει στο σημείο το νερό να είναι πλέον υφάλμυρο και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις ελιές».
Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ήδη πλήξει τα σιτηρά, τα οποία στον άξονα παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου, αλλά και στην επαρχία Φαρσάλων εμφανίζονται καχεκτικά και κίτρινα.
Ο Υφυπουργός Τριαντόπουλος πραγματοποιεί αυτοψίες.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποιεί αυτοψία και περιοδείες ανά την Ελλάδα αυτοψία στα ενεξελίξει έργα και δηλώνει ότι «βρίσκεται σε ανοιχτή συνεργασία με τις διοικήσεις των Οργανισμών, με στόχο να αποκατασταθεί, όσο πιο σύντομα γίνεται, η παραγωγική κανονικότητα για τους αγρότες.
Οι ΤΟΕΒ ( Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) προχωρούν σε συστάσεις «Όπως να μην γίνονται σπατάλες στην άρδευση. Προχωράμε, παράλληλα, και το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού του δικτύου μας και των έργων εξοικονόμησης νερού μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Για το 2024-2025, στοχεύουμε σε χρηματοδότηση από το ΠΑΑ πάνω από 120.000.000 ευρώ, με τα οποία θέλουμε να κάνουμε αλλαγή υπόγειων αγωγών για την αποφυγή διαρροών».
Το έδαφος διψάει για νερό, εξαιτίας της ανομβρίας του χειμώνα, και οιπαραγωγοί ζητούν άμεσα λύσεις, διαφορετικά η φετινή παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες θα είναι σημαντικά μειωμένη.
Περνάμε σε άλλα μοντάλα καλλιεργειών αναγκαστικά
Η Λειψυδρία αλλάζει το επιχειρηματικό παραγοντικό μοντέλο σε καλλιέργειες καινοτόμων αγροβολταικών συστημάτων, ενώ η γραμμή της Ε.Ε, είναι πλέον συγκεκριμένη για τις χώρες μέλη και εξειδικευμένη ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών. Για την Ελλάδα τονίζεται
. «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν μια φυσιολογική εξέλιξη στον τρόπο παραγωγής. Προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων».