Ριγκατόνι με ραγού. Αυτό το πιάτο προσφέρει την πλούσια και ζεστή γεύση του ραγού, συνδυασμένη με την ιδιαίτερη υφή των ριγκατόνι, που «αγκαλιάζουν» τέλεια τη σάλτσα σε κάθε μπουκιά.Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κονσέρβα ντομάτες (400 γρ.), ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος (μοσχαρίσιος ή χοιρινός)
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή φαρδιά τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, διαλύοντας τα κομμάτια του με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να αναδειχθούν τα αρώματα.
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τον ζωμό κρέατος. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 1.5-2 ώρες.
Λίγο πριν τελειώσει το ραγού, βράστε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό. Σουρώστε τα και κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό τους.
Προσθέστε τα βρασμένα ριγκατόνι στην κατσαρόλα με το ραγού και ανακατέψτε. Αν χρειάζεται, ρίξτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσατε.
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
φωτό:pixabay