Η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, του απροσδόκητου, του ξαφνικού θανάτου, που συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή και σε μία ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Μαλεβίζι» στο Maleviziotis Radio ο καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Ρούφας, με αφορμή τα τρία πρόσφατα περιστατικά αιφνιδίωνν θανάτων νέων ανθρώπων. Συγκεκριμένα ενός 41χρονου και ενός 49χρονου στην Αμμουδάρα καθώς και ενός 25χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή του Εσταυρωμένου. Ο κ. Ρούφας μάλιστα ανέφερε. ότι το 2024, περισσότερα από 100 άτομα, μέχρι στιγμής, που επισκέφθηκαν το ιατρείο του διαγνώστηκαν με σοβαρή στεφανιαία νόσο, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος οφείλεται είτε σε οξεία μηχανική δυσλειτουργία της καρδιάς, όπως στην περίπτωση ενός εκτεταμένου οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου που οδηγεί σε ρήξη του ελευθέρου τοιχώματος της καρδιάς ή σε οξεία μη αντιρροπούμενη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, είτε σε σοβαρή ταχυ- αρρυθμία η οποία επηρεάζει άμεσα την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς. Οι αρρυθμίες που οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο δεν είναι οι απλές αρρυθμίες που συνήθως όλοι μας αισθανόμαστε, ανέφερε ο γιατρός.
Πρόκειται για σοβαρές αρρυθμίες που οδηγούν σε άμεση αιμοδυναμική κατάρριψη, διότι δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική συστολή της καρδιάς για την τροφοδοσία των οργάνων του σώματος με αίμα. Οι αρρυθμίες αυτές είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή.
Γενικά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, τα ποσοστά ανακοπών καρδιάς παραμένουν σχετικά σταθερά, κυμαινόμενα γύρω από το 0,8% – 0,9% ετησίως. Ωστόσο, η επιρροή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αναδείξει προβλήματα υγείας που ίσως να μην ήταν τόσο ορατά στο παρελθόν.
Στατιστικά Στοιχεία και Ανακοπές Καρδιάς
Η φαινομενική αύξηση των περιστατικών ανακοπών μπορεί να αποδοθεί στην καλύτερη καταγραφή και αναγνώριση των επεισοδίων, με αποτέλεσμα περισσότερες περιπτώσεις να γίνονται γνωστές. Η ενημέρωση και η πρόληψη, όμως, είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπιση της. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.
Παράγοντες Κινδύνου
Η αύξηση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων σε σύγχρονες κοινωνίες σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες κινδύνου:
- Κακή Διατροφή: Η διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
- Έλλειψη Άσκησης: Η καθιστική ζωή έχει γίνει κοινό φαινόμενο, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και μειωμένη καρδιοαγγειακή υγεία.
- Κατανάλωση Αλκοόλ και Ναρκωτικών: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
- Νοοτροπία και Πρόσβαση σε Υγειονομική Φροντίδα: Όπως ανέφερε ο κ. Ρούφας για την περίπτωση του Μαλεβιζίου, η νοοτροπία των κατοίκων να επισκέπτονται τον γιατρό μόνο όταν έχουν σοβαρά συμπτώματα έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι σωτήριες.
Στρατηγικές Πρόληψης και νόσος των αθλητών.
Η πρόληψη είναι όχι μόνο η μισή θεραπεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά κάποιες φορές και ολόκληρη η θεραπεία, τόνισε ο κ. Ρούφας, αφού συντελεί στη μείωση των νοσημάτων αυτών. Γι αυτό και η τακτική ιατρική παρακολούθηση ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή ακόμα μπορεί να είναι και άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό, είναι απαραίτητη.
Μάλιστα ο κ. Ρούφας, αναφερόμενος στην νόσο των αθλητών, επεσήμανε ότι είναι σπάνιος, της τάξεως του 1 στους 50.000 ανά έτος. Παρόλα αυτά όμως εστίασε στους αθλητές των κάτω των 35 και σε αυτούς που είναι άνω των 35 ετών εξηγώντας γιατί μπορεί να πάθουν ανακοπή. Κύριες αιτίες, είπε ο γιατρός, είναι η κληρονομικότητα το ντόπινγκ το κάπνισμα και άλλες. Όσον αφορά παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό, αν έχουν κάποιο επεισόδιο λιποθυμίας καλό θα ήταν, συνέστησε, να επισκεφτούν ένα καρδιολόγο και να κάνουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα ή τεστ κοπώσεως, αλλά και γονιδιακό έλεγχο για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Ακούστε την συνέντευξη του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Ρούφα στο Maleviziotis Radio