Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ERJ Open Research» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας δείχνει ότι το 70% των σπιτιών στην Ευρώπη είναι απαλλαγμένα από τον καπνό, με ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες. Η έρευνα, που κάλυψε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι στο τέλος της λίστας, καθώς πάνω από το 50% των σπιτιών της επιτρέπουν το κάπνισμα.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 11.734 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017 και 2018. Σπίτι χωρίς καπνό ορίζεται εκείνο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρώντας μπαλκόνια και εξωτερικούς χώρους.
Διαφορετικά Ποσοστά Ανά Χώρα
Η Αγγλία εμφανίζεται με τα καλύτερα αποτελέσματα, με το 84,5% των σπιτιών χωρίς κάπνο. Ακολουθούν η Ιρλανδία (79,4%), η Λετονία (78,9%), η Ιταλία (75,8%) και η Γερμανία (75%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, χώρες όπως η Ελλάδα καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά, με μόνο το 44,4% των σπιτιών να είναι εντελώς απαλλαγμένα από τον καπνό.
Μεταξύ των καπνιστών, το 37,3% των σπιτιών είναι χωρίς κάπνο, ενώ στους μη καπνιστές το ποσοστό αυτό φτάνει το 81,7%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό των σπιτιών χωρίς καπνό ανέρχεται στο 51,4% για τους μη καπνιστές.
Παράγοντες που Επηρεάζουν τους Κανόνες Καπνίσματος
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οικογένειες με παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν σπίτια χωρίς καπνό. Αν και το ποσοστό των σπιτιών χωρίς καπνό αυξάνεται κατά 1% ετησίως στην Ευρώπη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερους ελέγχους κατά του καπνίσματος.
Συστάσεις και Περιορισμοί της Μελέτης
Η επικεφαλής της μελέτης, Ολένα Τίγκοβα, προτείνει την επέκταση των νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως τα αυτοκίνητα, με στόχο την καλύτερη προστασία από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν περιορισμούς στη μελέτη, κυρίως λόγω του αυτοαναφερόμενου χαρακτήρα των δεδομένων και την ανάγκη για μελλοντική διερεύνηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συμμετείχε στην έρευνα, εκπροσωπούμενη από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό στη χώρα.