Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο με τη Ρωσία, εφόσον τα ουκρανικά εδάφη μπουν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ». Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική θα του επέτρεπε να διαπραγματευτεί μελλοντικά την επιστροφή των υπολοίπων κατεχόμενων εδαφών «με διπλωματικό τρόπο».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρεται σε μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο από τη Ρωσία μέρους της ουκρανικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία κατέχει περίπου το 20%-25% της Ουκρανίας σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.
Μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία έχει καταλάβει από τον Φεβρουάριο του 2014. Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι τέτοιες παραχωρήσεις δεν επιτρέπονται από το ουκρανικό Σύνταγμα και ότι η μόνη διαδικασία θα ήταν με τη συμφωνία των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που εκφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι απάντησε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφερθεί για τα ελεύθερα τμήματα της χώρας, προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», και ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Η δήλωσή του φάνηκε να υπονοεί ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας θα παραμείνουν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας προς το παρόν.