Τα αυγά είναι ένα αγαπημένο συστατικό σε πολλές ελληνικές συνταγές, με πέντε από αυτές να περιλαμβάνονται στη λίστα του Taste Atlas με τις 100 καλύτερες παγκοσμίως.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η στάκα με αυγά, με βαθμολογία 4,4 αστεράκια. Πρόκειται για ένα κρητικό πιάτο που συνδυάζει αυγά ποσέ ή τηγανητά με στάκα, μια βουτυρένια κρέμα αναμεμειγμένη με αλεύρι. Συνήθως σερβίρεται ζεστή για πρωινό, συχνά με απάκι, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επάλειψη.
Η στραπατσάδα, γνωστή και ως καγιανάς, ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 4,4 αστεράκια. Αποτελείται από σοταρισμένες ντομάτες σε κύβους, καρυκευμένες με φρέσκα μυρωδικά και αναμειγνύεται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά, συνοδευόμενη από θρυμματισμένη φέτα.
Η φρουτάλια (ή φουρτάλια), που είναι η ομελέτα της Άνδρου, κατατάσσεται 13η με 4,3 αστεράκια. Φτιάχνεται με πατάτες και λουκάνικο. Στην 25η θέση βρίσκεται η παραδοσιακή ομελέτα, με 4,1 αστεράκια. Τέλος, το σφουγγάτο, παρόμοιο με την ιταλική φριτάτα, κατατάσσεται 72ο με 3,7 αστεράκια.
φωτό pixabay