Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, προσφέροντας κάθε χρόνο μια ευκαιρία για παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή την πανδημία. Στην ετήσια έκθεση του UNAIDS για την ημέρα AIDS 2015, παρουσιάστηκε η στρατηγική “On the Fast-Track to end AIDS”, σηματοδοτώντας μια ταχύτερη διαδικασία για τον τερματισμό της εξάπλωσης του HIV έως το 2030.
Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια κατά του AIDS προχωρά στα 40 της χρόνια, οι ερευνητές αναζητούν νέες οδούς για πιθανές θεραπείες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το φαινόμενο των "elite controllers", ατόμων που διατηρούν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού χωρίς θεραπεία. Αυτή η μοναδική δυνατότητα μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για νέες θεραπευτικές στρατηγικές.
Ο Thumbi Ndung’u, κορυφαίος ερευνητής στον τομέα, τονίζει την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση και πιθανή έναρξη θεραπείας, δεδομένου ότι η κατάσταση του ιικού φορτίου μπορεί να αλλάξει.
Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν τις δυνατότητες θεραπείας του HIV, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις θεραπείας παγκοσμίως μέσω μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, που όμως είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Νέες στρατηγικές συνδυασμένης θεραπείας προσφέρουν επίσης υποσχέσεις.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γονιδιακή επεξεργασία, όπως η τεχνολογία CRISPR, έχουν αναδείξει ελπίδες για θεραπείες που συνίστανται σε εξάλειψη του ιού, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Η έρευνα για τον HIV έχει επίσης επηρεάσει άλλους τομείς ιατρικής, όπως η ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία και τεχνογνωσία που εκτείνονται πέρα από την HIV έρευνα.