Ο Λευτέρης Καλλέργης Δ/ντής Καρδιολογίας ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ με εξειδίκευση στις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής μας προτρέπει να προλαμβάνουμε
Σάββατο 30/11/2024, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου κος Καλλέργης Ελευθέριος, καρδιολόγος με εξειδίκευση στην Ηλεκτροφυσιολογία, και Βηματοδότηση, χειρουργός από το 2011 , με αξιοσημείωτη επιτυχία και ασφάλεια στις επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής, μας έκανε την τιμή να προσέλθει στο Μaleviziotis radio, και να μας ενημερώσει στο «Μαλεβιζιώτικο Παλμό».
Ο γιατρός και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου,μας ενημερώνει για μια σειρά από θέματα πολύ σημαντικά που άπτονται της ιατρικής του ιδιότητας, αλλά και για την κατάσταση του ΕΣΥ, καθώς και την ως τώρα θητεία του, ως Προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου.
Προσωπικότητα πολύπλευρη και μετριόφρων ο κος Καλλέργης , μας κάνει περήφανους, που ένας συντοπίτης μας με καταγωγή από τις Κορφές, όπως περήφανα δηλώνει, βρίσκει το χρόνο να εξελίσσει την επιστήμη του, που απαιτεί όπως μας λέει διαρκή συνεχή μετεκπαίδευση.
Στο επίκεντρο η πάθηση της κολπικής μαρμαρυγής, που όπως μας λέει ο γιατρός, οι νοσούντες μπορεί να παρουσιάζονται συμπτωματικοί ή και ασυπτωματικοί.
«Οι κόλποι της καρδιάς σταματούν να συστέλλονται και παρατηρείται απόλυτη αρρυθμία, καθώς ο φυσιολογικός παλμός της καρδιάς διαφοροποιείται, κλινική αρρυθμία».
Οι φυσιολογικοί ρυθμοί, όπως μας εξηγεί φτάνουν από 60 έως 80 παλμούς, οι οποίοι κατά τη σωματική άσκηση ανεβαίνουν αλλά και πάλι έχουν μια ρυθμική συχνότητα.
«Στην κολπική Μαρμαρυγή μεταβάλλεται ο αριθμός των σφίξεων 70-100-150-180, μια άστατη μεταβολή και συνήθως αυτή η αρρυθμία εντοπίζεται προϊούσης της ηλικίας , μετά από τα 55, ως επί το πλείστον. Μπορεί να γίνει αντιληπτή με αυτό ψηλάφηση παλμών, και βέβαια με καρδιογράφημα, ή Holter ρυθμού. Εν συνεχεία, αν εντοπίσουμε τις παραπάνω έντονες αρρυθμίες θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό αρρυθμιολόγο».
«Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, εκτός από την ηλικία, είναι η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, το αυξημένο σωματικό βάρος , ακόμη και η υπερβολική και απότομη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών».
Μάλιστα ο κος Καλλέργης επισημαίνει ότι η κατάσταση ακανόνιστων παλμών, κολπικής μαρμαρυγής εξαιτίας αλκόολ, παρατηρείται συχνά στο εξωτερικό, μετά από διακοπές που φέρνουν πολλά άτομα στο νοσοκομείο. Όπως και στη χώρα μας, πολλά νεαρά άτομα που καταναλώνουν ασυγκράτητα ποτό, μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα, (αίσθηση παλμών, δύσπνοια, τάση για έμετο, εφίδρωση), ενώ δεν υπάρχει παθολογικό υπόστρωμα. Αντιμετωπίζονται, εφόσον προσέλθουν στο νοσοκομείο, επιτυχώς καθώς είναι πλήρως αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση.
Αναφορικά με τη θεραπεία με αντιπηκτικά ή την επέμβαση, ο κος Καλλέργης μας ενημερώνει ότι οι επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά .
«Οπωσδήποτε καταφεύγουμε στην αγωγή καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων και μακροπρόθεσμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θνητότητας.
Υπάρχει αλγόριθμος θρομβοεμβολικού κινδύνου που αποτελεί εργαλείο για τους γιατρούς για τη βέλτιστη αγωγή. Η επέμβαση , συστήνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν συχνά επεισόδια , ώστε να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί το φορτίο της Κολπικής Μαρμαρυγής. Σε κάθε περίπτωση σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη σε όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τον γιατρό, είναι η γενική έγκαιρη διάγνωση, η οποία οδηγεί σε πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα».
Η επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής για την Κρήτη, ξεκίνησε το 2011 στο ΠΑΓΝΗ, και τότε κάποια λίγα κέντρα στην Αθήνα , είχαν τη δυνατότητα, παρόμοιων επεμβάσεων.
« Αυτή τη στιγμή είμαστε το μοναδικό κέντρο στη Νότιο Ελλάδα που κάνει κατάλυση».
«Φανταστείτε την Κολπική Μαρμαρυγή ως παράσιτα που εισέρχονται σε έναν κήπο και έχουν την τάση να παραμένουν . Η εκρίζωση είναι δύσκολη. Όσο περισσότερο παραμένει η Κολπική Μαρμαρυγή, οδηγεί σε υποτροπιασμό». Η κατάλυση φέρει ένα ποσοστό 60-90% επιτυχίας. Ακόμα όμως και ανεπιτυχής να χαρακτηριστεί η κατάλυση, περιορίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 50% καθώς μειώνει σημαντικά το φορτίο της Κολπικής Μαρμαρυγής».
Όμως ο κος Καλλέργης δίνει στους συντοπίτες μας , ιατρικές συμβουλές ώστε να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να μας επιβαρύνουν προς την εμφάνιση ή την εξέλιξη της νόσου.
«Φροντίζουμε το σωματικό μας βάρος , ρυθμίζουμε την αρτηριακή μας πίεση, ρυθμίζουμε τον Ζαχαρώδη Διαβήτη και καθημερινά βάζουμε μέτρια άσκηση 30΄λεπτών στο πρόγραμμά μας, ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας». Η πιθανότητα να εμφανιστεί καρδιαγγειακό νόσημα , ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές περιορίζεται στο ελάχιστο.
Ακούστε το Α μέρος της συνέντευξής του γιατρού Λευτέρη καλλέργη, στη Συραγώ Χορταριά.