Ο βήχας, που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς κατά καιρούς, δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα αλλά μια φυσική αντίδραση του οργανισμού για να απομακρύνει ανεπιθύμητους εισβολείς από τους αεραγωγούς. Είτε πρόκειται για ήπιο ερεθισμό είτε για μια πιο επίμονη κατάσταση, ο βήχας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός, ειδικά όταν διαταράσσει την καθημερινότητά μας ή τον ύπνο μας.
Για την ανακούφιση από τον βήχα, υπάρχουν αρκετά βότανα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ακολουθούν τέσσερις φυσικές λύσεις:
Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα. Μπορείς να φτιάξεις τσάι από θυμάρι ή να προσθέσεις θυμάρι σε ζεστό νερό με μέλι.
Εχινάκεια: Αυτή η βότανο είναι γνωστή για τις ανοσορρυθμιστικές της ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία των κρυολογημάτων και του βήχα.
Μέλι: Αν και δεν είναι βότανο, το μέλι έχει φυσικές αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μπορείς να το προσθέσεις σε ζεστό νερό ή τσάι για να ανακουφίσεις τον βήχα.
Γλυκόριζα: Οι ρίζες γλυκόριζας έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως τσάι ή σε μορφή εκχυλίσματος.
Σιρόπι από κρεμμύδι και μέλι: Κόψτε ένα κρεμμύδι σε φέτες, προσθέστε μέλι και αφήστε το να σταθεί για αρκετές ώρες. Το σιρόπι που θα προκύψει μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα.
Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον ερεθιστικό βήχα. Ένα τσάι φασκόμηλου μπορεί να είναι ιδανικό για τη βραδινή χαλάρωση, ειδικά αν ο βήχας είναι ενοχλητικός τη νύχτα.
Γαργάρες με αλατόνερο:Άλλη μία δημοφιλής θεραπεία που κάνει θαύματα, επειδή το αλμυρό νερό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής του λαιμού. Θα χρειαστείτε λίγο ζεστό νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Ανακατέψτε το μίγμα έως ότου το αλάτι διαλυθεί πλήρως. Στη συνέχεια, κάντε γαργάρα για 15 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε έως ότου όλο το μίγμα έχει τελειώσει. Στο τέλος, ξεπλύνετε το στόμα σας με κανονικό νερό.
Είναι πάντα καλό να συμβουλεύεσαι έναν γιατρό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε βότανου, ειδικά αν έχεις υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή.
φωτό:αρχείου