19.000 μικροζίμενς αγωγιμότητα έχει αυτή τη στιγμή το νερό του Αλμυρού ποταμού. Αυτό που είναι πρωτόγνωρο, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, στην εκπομπή «Κάθε μέρα Μαλεβίζι» στο Maleviziotis Radio, σημαίνει ότι λόγω παρατεταμένης ανομβρίας παρατηρείται μεγαλύτερη εισροή θαλασσινού νερού προς την πηγή του Αλμυρού, οπότε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με όσα γνωρίζαμε το 2021-22, διότι η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξεως του 80% και άνω.
Ενώ όταν δημοπρατήσαμε την πρώτη αφαλάτωση το 2012-13, η αγωγιμότητα του νερού ήταν στα 12.000 μικροζίμενς. Η αλλαγή αυτή απαιτεί ένα νέο σχεδιασμό με την ίδια τεχνολογία, αλλά με δυνατότητα να επεξεργαστεί υψηλότερης αλατότητας και αγωγιμότητας νερό, . Ο σχεδιασμός αυτός είναι τεχνολογικά εφαρμόσιμος και έτσι θα λειτουργήσει άλλωστε και τη νέα μονάδα αφαλάτωσης αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2025.
Για την πρόταση Βουτσάλα είπε πως είχε κατατεθεί και επίσημα σαν πρόταση, ανάμεσα σε πέντε άλλες, όταν έγινε η μελέτη αξιοποίησης των πηγών του Αλμυρού. Η πρώτη αφορούσε την ανύψωση του φράγματος. H δεύτερη στον εντοπισμός της περιόδου γλυκού νερού και αποθήκευση ταμιευτήρα. Η τρίτη στον εντοπισμός περιόδου γλυκού νερού και απευθείας ενίσχυση της ΔΕΥΑΗ. Η τέταρτη στην στοά υδρομάστευσης. Η πέμπτη σε εργοστάσιο αφαλάτωσης και η έκτη, στο υπόγειο διάφραγμα ή κουρτίνα για παρεμπόδιση εισόδου θαλασσινού νερού, η οποία αφορούσε την πρόταση του κ. Βουτσάλα. Όμως όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, κ. Γιώργος Κουγιουμτζάκης, πρέπει να εξεταστεί και να προσεγγιστεί και επιστημονικά, ώστε να δούμε από πού προέρχεται η εισροή των υδάτων. Γενικά είπε, όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και να αναληφθούν δράσεις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να δώσουν τη λύση υδροδότησης και του Δήμου Μαλεβίζιου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Κάτι ανάλογο με τον κύριο Βουτσάλα έχει γίνει στις Γωνιές Μαλεβιζίου, όπου έριξαν άχυρα από μια καταβόθρα και έφτασαν στον Αλμυρό, γεγονός που σημαίνει πως είναι δυνατή η χαρτογράφηση του νερού από τον Ψηλορείτη προς τον Αλμυρό, τόνισε ο κ. Κουγιουμτζάκης
Μια λύση λοιπόν είναι να βρούμε τις οπές, άλλη λύση είναι να βρούμε το νερό λίγο πριν έρθει σε επαφή με το θαλασσινό. Εξάλλου υπάρχουν και προτάσεις γι' αυτό, όπως είναι η υδρομαστευτική στοά. Μάλιστα η πρόταση μπαίνει προς διαβούλευση για να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε πρώτη φορά το 1969 από τους καθηγητές Μονόπολη και Μάστορη και αφορά τη δημιουργία σήραγγας μήκους 1,2-1,8 χιλιομέτρων από τη δυτική πλευρά της περιοχής όπου βρίσκεται το βουλισμένο αλώνι, ώστε να καταφέρουν να οδηγήσουν τα νερά του Ψηλορείτη που περνάνε μέσα από τα πετρώματα να καταλήγουν στη σήραγγα και να διατίθενται για την ύδρευση τόσο του Μαλεβιζίου όσο και του Ηρακλείου.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη μελέτη της περιφέρειας και κατά την άποψη του κ. Κουγιουμουτζάκη αυτό ήταν λάθος, γιατί θα μπορούσε να δώσει μια σοβαρή λύση, όπως τόνισε Όμως η πρόταση, επανήλθε με νέα πιο βελτιωμένη μελέτη το 1999 ξανά από τον κ Μονόπολη και άλλους, όπου και πάλι δεν ευοδώθηκε αν και είχε γίνει, μια πιο συστηματική προσέγγιση υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΗ. Επίσης, η κυρία Κλειδοπούλου έκανε ανάλογη αναφορά το 2003, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, αλλά τα έργα είναι αυτά που δεν προχωράνε, τόνισε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ. Πάντως πρέπει να πούμε, συνέχισε, πως εμείς επιτύχαμε το 2024, το Μαλεβίζι να έχει νερό από την αφαλάτωση, όταν όμοροι δήμοι αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης. Δεν είμαστε όμως προς αυτή την κατεύθυνση μονοδιάστατοι, όσον αφορά στην αφαλάτωση. Εμείς υποστηρίζουμε όλες τις δυνατές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν. Υποστηρίζουμε και το φράγμα στον Αποσελέμη και θέλουμε να συνδεθούμε με αυτό, μέσω ενός αγωγού, ο οποίος θα μπορεί να μας δώσει νερό το ερχόμενο καλοκαίρι
Για το κόστος αφαλάτωσης, το οποίο κάποιοι το χαρακτήρισαν υψηλό, ο κ. Κουγιομουτζάκης ανέφερε πως δεν είναι καθόλου υψηλό και μάλλον ο κόσμος έχει μπερδευτεί, διότι είναι διαφορετική διαδικασία που χρειάζεται η αφαλάτωση της θάλασσας και άλλη αυτή που γίνεται για το υφάλμυρο νερό. Είναι τελείως διαφορετικά τα κόστη και η λειτουργία σε κάθε περίπτωση. Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΜ έχει μια σύμβαση η οποία ισχύει εδώ και 10 χρόνια και ορίζει 16 λεπτά το κυβικό, περιλαμβανομένης της συντήρησης και όλων των εξόδων των χημικών, της λειτουργίας, συν το ρεύμα. Ενώ το νερό από τον Αποσελέμη είναι 31-32 λεπτά στο Ηράκλειο και γίνεται μόνο φιλτράρισμα.
Αν όμως το δούμε καθαρά οικονομοτεχνικά το θέμα, και το κόστος της απόσβεσης, των χρημάτων που διατέθηκαν για την κατασκευή του Αποσελέμη το περάσουμε στο κόστος της λειτουργίας, τότε θα δει κάποιος πως το πραγματικό κόστος ξεπερνά τα 50 λεπτά ανά κυβικό, οπότε είναι εντελώς διαφορετικά τα μεγέθη ανάμεσα στο δήμο Μαλεβιζίου και το Ηράκλειο.
Πέραν όμως από όλα αυτά, η καλύτερη λύση είναι να βρούμε καλό και φθηνό νερό και αυτή τη λύση την προσφέρουν οι γεωτρήσεις που γίνονται σε σωστό βάθος. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με χημικούς και με γεωλόγους όχι μόνο για να αντικαταστήσουμε 2 γεωτρήσεις που έχουν πρόβλημα, αλλά στρεφόμαστε και προς την υδρομαστευτική στοά που υπάρχει το ρήγμα και έχουμε στοιχεία ότι βρίσκεται καλό νερό σε γεώτρηση. Οι γεωτρήσεις είναι μέσα στα πλάνα μας και θα πάμε εκεί που έχουμε καλό με χαμηλό κόστος.
Εν κατακλείδι ο κ. Κουγιουμουτζάκης ανέφερε πως η ΔΕΥΑΜ έχει την τεχνογνωσία και ήρθε ο καιρός να γίνει μια συνεργασία και με την περιφέρεια και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να υπάρξει λύση. Πρέπει επιτέλους να κινηθούμε, σωστά και επισήμανε πως θα ήταν ευχής έργον αν Περιφέρεια Κρήτης παραχωρούσε τα δικαιώματα του Φράγματος στο δήμο Μαλεβιζίου, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι προοπτικές. Αυτό έχει τεθεί ως πρόταση στην περιφέρεια, υπογράμμισε και ευτυχώς τα πράγματα έχουν ωριμάσει και παίρνουν το δρόμο τους. Γιατί αν πάρει ο δήμος την ευθύνη ο οποίος έχει αποδείξει πως έχει διάθεση να προχωρήσει σε δράσεις και λύσεις, όλα θα είναι πιο εύκολα.
Όσο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση ο κ. Κουγιομουτζάκης, ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν για να μην φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τέτοιου είδους συγχωνεύσεις, τόνισε όχι μόνο προβλήματα δεν λύνουν, αλλά προσθέτουν περισσότερα.
Ακούστε τη συνέντευξη του διευθυντή της ΔΕΥΑΜ κ. Γιώργου Κουγιουμτζάκη στο Maleviziotis Radio