Οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώνουν νυχτοκάματα για να προστατεύσουν την παραγωγή τους.
Εν μέσω της ελαιοσυλλογής, πολλές είναι οι περιπτώσεις παραγωγών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου που περνούν τις νύχτες τους στους ελαιώνες τους, προκειμένου να αποτρέψουν την κλοπή του καρπού.
Εδώ και τρία χρόνια, το φαινόμενο έχει επεκταθεί και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης.
«Οι κλέφτες χρησιμοποιούν ηλεκτρικά τρυπάνια για να κόβουν κλαδιά και να φορτώνουν τον καρπό σε αγροτικά αυτοκίνητα. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως τα ποτιστικά ελαιόδεντρα», αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι, παρά την πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο, η αξία ενός τόνου μπορεί να φτάσει μέχρι και 5.000 ευρώ, καθιστώντας την κλοπή μια "χρυσή δουλειά" για τους επιτήδειους.
Οι καταγγελίες κλοπών ελαιοκάρπου πληθαίνουν, κυρίως σε περιουσίες ανθρώπων που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών. «Οι κάτοικοι αυτοί επισκέπτονται τα κτήματα τους σπάνια, γεγονός που διευκολύνει τους κλέφτες», επεσήμανε ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών.
Μάλιστα, οι κλοπές δεν περιορίζονται μόνο στον καρπό, αλλά επεκτείνονται και στον εξοπλισμό, όπως τα ελαιόπανα. Ο παραγωγός Μπάμπης Αντωνακάκης αναφέρει ότι μετά από κλοπή πανιών δύο χρόνια πριν, αποφεύγει να αφήνει οτιδήποτε στον αγρό.
Η ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης στην ύπαιθρο είναι επιτακτική, καθώς οι παραγωγοί νιώθουν ανασφάλεια. Ο κ. Χιλετζάκης υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες περιπολίες και προστασία των αγροτών.
Αξιοσημείωτο είναι ένα πρόσφατο περιστατικό όπου 39χρονος γιος κατήγγειλε τον πατέρα του για κλοπή ελαιόκαρπου από τα δέντρα του.
Το συμβάν, το οποίο καταγράφηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, αφορά περίπου 1.000 ελαιόδεντρα με ζημία που εκτιμάται σε 34.000 ευρώ, αναδεικνύοντας τις εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει η ελαιοπαραγωγή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών.