Μενέλαος Μποκέας: « Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι το σημαντικότερο για τον Αλμυρό ποταμό και οφείλουμε να βάλουμε κανόνες».
Ένα θέμα που δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/12/2024 και σήκωσε αρκετή συζήτηση ήταν Η παρουσίαση ενός τεχνικού έργου, το οποίο έθεσε ο Αντιδήμαρχος Αριστομένης Σαλούστρος.
Αφορά στη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου σχετικά με την πρόταση οριοθέτησης «Μελέτη Οριοθέτησης με έργα διευθέτησης τμήματος Αλμυρού ποταμού».
Το στοίχημα με τον Αλμυρό ποταμό είναι μεγάλο και ο Μενέλαος Μποκέας τόνισε τη σοβαρότητά του:
«Ο Αλμυρός είναι στο DNA της περιβαλλοντικής μας συνείδησης , πρέπει να προστατευθεί καθώς εκτός από το φυσικό πλούτο πανίδα και χλωρίδα, αντλούμε 3.000 κμ νερού ημερησίως για υδροδότηση αυτήν τη στιγμή και της λυγαριάς και προσδοκούμε μελλοντικά και της Αγίας Πελαγίας.
Άρα υπάρχει η οπτική της αξιοποίησή του ως υδάτινου πόρου αλλά και η πλευρά της περιβαλλοντικής και τουριστικής του ανάδειξης».
Ο μελετητής κος Χατζηβασίλης έχει αναλάβει έργο ήπιας παρέμβασης που περιλαμβάνει τη διευθέτηση και από τις δύο πλευρές του ποταμού από τη Γέφυρα μέχρι το δρόμο στην περιοχή που είναι γνωστή μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.
Στο video που ακολουθεί ο μελετητής παρουσιάζει όντος μια ήπια μελέτη , που περιλαμβάνει συρματοκιβώτια τα οποία με πέτρες, χώμα και σύρμα δημιουργούν ανάχωμα σε πιθανή επικείμενη υπερχείλιση στο σημείο που προαναφέραμε.
Διευκρινίσεις και όχι βιαστικές κινήσεις ζήτησε η αντιπολίτευση. Ο κος Πιτσικάκη ανέφερε:
« Να το αποσύρουμε ζήτησε ο κος Πιτσικάκης καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση και αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματίες της πλευράς από τη γέφυρα ως την εκβολή. Να γίνει έρευνα ποιοι ενδιαφέρονται και ποιο είναι το κόστος ώστε να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση προς όλες τις κατευθύνσεις έως και την πηγή του Αλμυρού ποταμού». Μπορεί τώρα κάποιος που πληρώνει να οριοθετήσει και μετά να υπάρχει θέμα με τους άλλους που δεν ενημερώθηκαν. Υποστηρίζουμε του επιχειρηματίες αλλά όχι κάποιους. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση προς όλους».
Ο Δημοτικός Σύμβουλός κος Παπαδομανωλάκης μάλιστα στην τοποθέτηση του τόνισε: «Εξεπλάγην καθώς τίθεται αποσπασματικά το θέμα ενώ χρειάζεται οριοθέτηση όλου του ποταμού. .Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν το μέλλον του τόπου. Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Πρέπει να πάρουμε προσεκτικά απόφαση».
Το θέμα εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην πρωτοβουλία ιδιωτών από την πλευρά που δίνουν το έργο παρέμβασης-ανάσχεσης σε μελετητή και το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να γνωμοδοτήσει. Η δαπάνη δεν αφορά το Δήμο ούτε και έχει προβλεφθεί κάτι από την περιφέρεια για τον Αλμυρό.
Ο κος Χατζηβασίλης έδωσε την απάντησή του στα ερωτήματα που ευλόγως τέθηκαν.
« Είχε γίνει μια σχετική μελέτη προ εικοσαετίας η οποία είχε πάρει και ΦΕΚ, αλλά ανατράπηκε λόγω τυπικών προβλημάτων στη διαδικασία. Σήμερα ιεραρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την περιφέρεια. Με την οριοθέτηση και διευθέτηση δε μεταβάλλεται ούτε θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς κανενός. Δεν αλλάζει κάτι στις ιδιοκτησίες».
Σχετικά με την αδειοδότηση και την οριοθέτηση αφού ρωτήθηκε και από τον κο Πετούση , ο μελετητής υποστήριξε . «Η οριοθέτηση βοηθάει. Αν δεν υπάρξει έστω γραμμή πλημμύρας, η περιφέρεια δεν μπορεί να δώσει ούτε άδεια περίφραξης. Προφανώς ούτε οικοδόμησης.»«Ως προς τη διαβούλευση το επόμενο βήμα είναι να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτή τη στιγμή είναι μόνο η μελέτη στο τεχνικό κομμάτι.»
Η αντιπολίτευση ζήτησε να δοθεί χρόνος για να ενημερωθούν .όλοι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες της περιοχής.
Ο Αντιδήμαρχος Αριστομένης Σαλούστρος τοποθετήθηκε λέγοντας « Είναι ιδιώτες που αναθέτουν στον κο Χατζηβασίλη να κάνουν οριοθέτηση του δικού τους τμήματος. Πώς θα βάλουμε όρια τι θα κάνουν στην περιουσία τους;»
Σχετικό video
Ο Δήμαρχος έκλεισε τη συζήτηση με αίτημα χρονικό περιθώριο πριν την έναρξη των εργασιών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να ζητηθεί μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , τον πλέον αρμόδιο φορέα με την εργασία που έχει κάνει στη βιωσιμότητα του Αλμυρού ποταμού . « Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι το σημαντικότερο για τον Αλμυρό ποταμό και οφείλουμε να βάλουμε κανόνες».