Μια μοναδική ανακάλυψη φωτίζει την ιστορία του Βυζαντίου: η προσωπογραφία του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, εντοπίστηκε σε τοιχογραφία του Καθολικού της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, 15 χιλιόμετρα από το Αίγιο.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης από την αρχαιολόγο Δρ. Αναστασία Κουμούση, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Η τοιχογραφία, που προέρχεται από τη διάρκεια των ύστερων βυζαντινών χρόνων, επιδεικνύει υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και αναδεικνύει τις αισθητικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τη σημασία της ανακάλυψης, τονίζοντας ότι "αυτές οι μοναδικές αρχαιολογικές μαρτυρίες συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα".
Στην τοιχογραφία, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος εμφανίζεται ως ώριμος άνδρας, ντυμένος με αυτοκρατορικά διακριτικά, που φέρει στέμμα και κρατά σταυροφόρο σκήπτρο. Τα χαρακτηριστικά της μορφής αποκαλύπτουν μια γήινη, ανθρώπινη εικόνα του αυτοκράτορα, που αποπνέει ηρεμία και ευγένεια.
Αυτή είναι η τελευταία σωζόμενη προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σύγχρονη με τη βασιλεία του από το 1449 έως το 1453. Το πορτρέτο διαφοροποιείται από τις τυποποιημένες απεικονίσεις, καθώς αποδίδει τα πρόσωπα χωρίς ιδεαλιστικά στοιχεία.
Η προσωπική και ιστορική σημασία αυτής της εικόνας ενισχύεται από την ιστορία του ίδιου του Κωνσταντίνου, ο οποίος υπηρέτησε ως δεσπότης στον Μυστρά πριν στεφθεί αυτοκράτορας. Το έργο, προφανώς, συνδέεται με τη γενναιόδωρη χορηγία των αδελφών του στη μονή, μετά την ανακωχή που πέτυχαν το 1450.
Ο «μαρμαρωμένος Βασιλιάς» αναφέρεται στον Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο, τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά προέρχεται από την παράδοση που θέλει τον Κωνσταντίνο να έχει μαρμαρωθεί και να περιμένει να επιστρέψει όταν η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από την τουρκική κυριαρχία.
Σύμφωνα με την παράδοση, μόλις οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, ο Κωνσταντίνος έπεσε στη μάχη και η ψυχή του μεταφέρθηκε σε μια μυστηριώδη σπηλιά, όπου περιμένει υπομονετικά για να αναστηθεί και να επανακαταλάβει το θρόνο του. Οι θρύλοι θέλουν τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά να επιστρέφει τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θα είναι έτοιμος να διώξει τους κατακτητές.
Αυτός ο θρύλος έχει διατηρηθεί και αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες, συνδέοντας την ελπίδα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, δημιουργώντας μια ισχυρή αίσθηση εθνικής ταυτότητας και ελπίδας στη διάρκεια των αιώνων της τουρκικής κυριαρχίας.
Tι λένε ακριβώς οι θρύλοι για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά;
«Το ξίφος των Χριστιανών θα γuμνωθεί και θα διώξει τους Τούρκους» «Τότε άγγελος εξ ουρανού καταβήσεται διά νεύσεως Θεού, έχων εν τη χερί αυτού σκήπτρον και ξίφος του Αγιωτάτου Βασιλέως Κωνσταντίνου, και τον ειρηνικόν στέψει βασιλέα» «Εν γαρ ταίς εσχάτοις ημέραις αναστήσει Κύριος ο Θεός βασιλέα από πενίας και πορεύεται εν δικαιοσύνη πολλή…»
Δείτε το βίντεο: