Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Δεκεμβρίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα!
Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40, στο οποίο δίνει απλόχερα ένα μενού με συνταγές που μπορούν να αποτελούν σταθερές σας επιλογές, όταν αναζητάτε να ετοιμάσετε ένα τραπέζι με ασφαλείς, σίγουρες και φυσικά, πεντανόστιμες λύσεις.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με ένα χωριάτικο ψωμί με σκόρδο, μια συνταγή που έχει λίγα αλλά πολύ ποιοτικά υλικά, τα οποία θα είναι πραγματικά τα όπλα σας, σε αυτό που λέγεται χειροποίητο, αφράτο ψωμάκι.
Πρώτα, μαγειρεύει λίγο σκόρδο μαζί με ελαιόλαδο και στη συνέχεια, αφού κρυώσει, ρίχνει το μαγειρεμένο σκόρδο στο μίξερ με ζάχαρη, νερό, μαγιά, θυμάρι, αλεύρι, αλάτι και ανακατεύει. Κάνει δύο φουσκώματα συνολικά, το βάζει σε μια γάστρα που ήδη καίει και το ψήνει, πρώτα με το καπάκι της γάστρας και ύστερα χωρίς, συνολικά για 45 λεπτά. Αφού κρυώσει, το κόβει σε κομμάτια και σερβίρει με ανθό αλατιού και ελαιόλαδο.
Για κυρίως πιάτο, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει ένα γεμιστό κοτόπουλο ρολό, στο οποίο βάζει μπέικον, μανιτάρια, κάστανα και τυρί και παραδίδει ένα λαχταριστό γεύμα. Μαγειρεύει σε ένα τηγάνι μπέικον με μανιτάρια και κάστανα, τα αφαιρεί σε ένα μπολ, προσθέτει τυρί και φρυγανιά και ανακατεύει. Σε ένα άλλο μπολ με πατάτες, καρότα και κρεμμύδι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, βάζει μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, χυμό από λεμόνι, μουστάρδα, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα ανακατεύει όλα μαζί. Ανοίγει ένα κοτόπουλο στα δύο, αφαιρεί το εσωτερικό κόκκαλο και τις φτερούγες, βάζει μέσα την γέμιση με τα κάστανα και τα μανιτάρια, το κλείνει με σπάγγο, το βάζει σε ένα ταψί στο οποίο προσθέτει τις πατάτες, μαζί με επιπλέον αλατοπίπερο και βούτυρο, τα ψήνει όλα μαζί με λίγο νερό και σερβίρει ένα υπέροχο αποτέλεσμα γεύσης και εικόνας.
Για γλυκό, ο Άκης προσεγγίζει το θέμα «μελομακάρονα» και το πάει ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας μια εναλλακτική με επικάλυψη σοκολάτας που πραγματικά θα απογειώσει το αγαπημένο γλυκό των γιορτών. Πρώτα, ετοιμάζει το σιρόπι σε μια κατσαρόλα με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γλυκόζη, πορτοκάλι και μέλι και το αφήνει να κρυώσει καλά. Για τη ζύμη των μελομακάρονων, ανακατεύει πρώτα σε ένα μπολ τα υγρά υλικά, τα οποία είναι χυμός και ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα, σπορέλαιο, ελαιόλαδο, ζάχαρη άχνη και σόδα στη συνέχεια προσθέτει σιμιγδάλι και αλεύρι. Αφού πλάσει απαλά τη ζύμη, φτιάχνει μελομακάρονα σε ομοιόμορφο μέγεθος, τους δίνει σχήμα, τα ψήνει και τα βουτάει καυτά στο κρύο σιρόπι. Αφού τα αφαιρέσει από το σιρόπι και έχουν μελώσει καλά, τα βουτάει σε λιωμένη κουβερτούρα, τα πασπαλίζει με ψιλοκομμένο καρύδι, τα αφήνει να κρυώσουν και τα σερβίρει.
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 με συνταγές που γίνονται στον φούρνο και είναι πανέμορφες, έχουν όλες κάτι το ιδιαίτερο, παρουσιάζουν οπωσδήποτε μια καινούργια πρόταση και γίνονται εύκολα, με καθόλου κόπο αλλά τον πιο σωστό και νόστιμο τρόπο
Το ορεκτικό στο κυριακάτικο μενού είναι μια σπανακόπιτα και μάλιστα στριφτή. Μια συνταγή που είναι εύκολη, πανέμορφη, αλλά πάνω από όλα άψογα ισορροπημένη. Ένα κατεξοχήν ελληνικό φαγητό, μια πίτα που είναι πάντα ανάρπαστη και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να έχετε την καλύτερη συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Πρώτα τσιγαρίζει ξερό και φρέσκο κρεμμύδι μαζί με σκόρδο, προσθέτει αλατοπίπερο και σπανάκι και αφού μαγειρευτεί και χάσει τον όγκο του σβήνει τη φωτιά, βάζει φρέσκα μυρωδικά και φέτα και ανακατεύει. Συνθέτει την πίτα του επιλέγοντας φύλλα κρούστας με τα οποία κάνει ρολάκια, τα τοποθετεί κυκλικά σε ένα ταψί, ψήνει και σερβίρει μια πίτα όνειρο.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ φτιάχνει ένα φαγάκι, γεμάτο σε γεύση και πολύ χορταστικό και θρεπτικό, ένα κοκκινιστό κοτόπουλο με τραχανότο που θα λατρέψουν όλοι στην οικογένεια, μικροί και μεγάλοι. Σοτάρει με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο κομμάτια από μπούτι κοτόπουλου και τα αφαιρεί σε ένα μπολ. Στο σκεύος που έδωσε χρώμα το κοτόπουλο βάζει λαχανικά, όπως καρότο, πράσο, κρεμμύδι και σκόρδο, τα καραμελώνει με λίγη ζάχαρη, προσθέτει ελαιόλαδο, πελτέ ντομάτας, κρασί, νερό, χυμό ντομάτας, δάφνη, κανέλα, κύβο λαχανικών, το κοτόπουλο, και αφήνει να βράσουν όλα μαζί. Αφαιρεί το κοτόπουλο, βάζει το τραχανότο και αφού είναι και αυτό έτοιμο σερβίρει όλα μαζί τα υλικά με ελαιόλαδο, πιπέρι και μαϊντανό.
Για γλυκό, ο Άκης σερβίρει το γλυκό της εποχής αφού ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά για κουραμπιέδες. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ολόκληρα αμύγδαλα και θα την κρατήσετε σίγουρα αφού ως αποτέλεσμα θα σας σας δίνει τους πιο αφράτους και βουτυρένιους κουραμπιέδες που μπορείτε να φανταστείτε. Αρχικά ανακατεύει στο μίξερ ζάχαρη άχνη και βούτυρο, προσθέτει λίγο από τα αλεύρι της συνταγής, κονιάκ, βανίλια, μπέικιν και ανθόνερο και χτυπάει ξανά. Αφαιρεί τον κάδο από το μίξερ, προσθέτει όλο το αλεύρι, τα αμύγδαλα, αλάτι και ανακατεύει με τα χέρια. Πλάθει κουραμπιεδάκια, τα ψήνει, τα ψεκάζει με ανθόνερο, τα καλύπτει με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρει.
Δείτε το trailer εδώ: