Το κόστος του έργου της Ανάπλασης Ελ. Βενιζέλου ανέρχεται σε 7.397.100 ευρώ, εκ των οποίων 6.000.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάπτυξης. Σύμβαση δανείου για την κάλυψη του ποσού των 1.397.100 ευρώ που αναλογεί στην συμμετοχή του Δήμου.
Μενέλαος Μποκέας: Παίρνουμε ένα δάνειο για να ολοκληρωθεί το 2025 το έργο της ανάπλασης της Ελευθερίου Βενιζέλου, χωρίς να χρειαστεί να στραγγαλίσουμε τον προϋπολογισμό
Τα οικονομικά θέμα που τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου στις 12/12/2024, αφορούσαν παλαιότερο δανεισμό του Δήμου από το 2017 και επαναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη από τότε μέχρι σήμερα. Επίσης αφορούσαν πρόταση τωρινού δανεισμού, για το μέρος κάλυψης του έργου της Ελευθερίου Βενιζέλου, που αφορά το ποσοστό της ιδίας χρηματοδότησης του Δήμου Μαλεβιζίου ύψους 1.397.000 ευρώ.
Το ερώτημα που βασάνισε το Δημοτικό Συμβούλιο και έφερε την αντιπολίτευση και πάλι σε θέση άρνησης αφορά σε μελλοντικό δανεισμό για να δοθεί περιθώριο ανάσας στον σφικτό προϋπολογισμό του 2025.
Τα παλαιότερα δάνεια και η μείωση των επιτοκίων
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βαγγέλης Παρασύρης, απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν για δάνειο που είχε λάβει το 2017 η τότε Δημοτική Αρχή , το οποίο εκκινούσε με επιτόκιο 4,30 τότε και με τις αναπροσαρμογές καθώς ήταν κυμαινόμενο έφτασε το 8,16.
Σήμερα η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δίνει τη δυνατότητα για αναπροσαρμογή με βάση και τα νέα δεδομένα στη Νομοθεσία. Το τωρινό επιτόκιο προτείνεται στα 4,75, όπως εξήγησε ο κος Παρασύρης και αυτό αποτελεί μια θετική έκβαση για τις δυνατότητες αποπληρωμής που θα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει.
Στη συζήτηση ερωτήματα σχετικά με το δάνειο εξέφρασε η αντιπολίτευση και έλαβε απαντήσεις σχετικές με την αναγκαιότητα που είχε προκύψει το 2017 , να παρθεί αυτό το δάνειο που θα έβαζε σε τροχιά αποπληρωμής παλαιότερους δανεισμούς με επιτόκιο 4,30 το οποίο έδινε προοπτική γρήγορης αποπληρωμής.
Παμψηφεί το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα διαπραγμάτευση με το Ταμείο για μείωση του επιτοκίου.
Εκ νέου δανεισμός και που αποσκοπεί;
Στο δεύτερο στόχο του εκ νέου δανεισμού του ποσού των 1.397.000, που αφορούν στην καταβολή της υποχρέωσης του Δήμου Μαλεβιζίου από ιδία έξοδα για το μέρος του έργου της Ελευθερίου Βενιζέλου, η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες διαφωνίες.
Η θέση της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση εξέφρασε θέση δια του επικεφαλής της αρχικά, κου Πιτσικάκη ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να καλυφτεί το ποσό αυτό από τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου από τον ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα πρότεινε από το καλώδιο διασύνδεσης, που είναι κάτι το οποίο δεν έχει άμεσο αντίκτυπο, όπως είπε, στην τοπική κοινωνία ενώ το έργο ανάπλασης έχει.
«Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το Δήμο με δάνεια. Δεν ψηφίζουμε το δάνειο επειδή θα αιτηθείτε 45.000.000 ανταποδοτικά, όπως μας έχετε πει. Αν χρειάζεται ποσό ο Δήμος να δοθεί από την υπογειοποίηση των καλωδίων».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μερονιανάκης ζήτησε το λόγο δίνοντας και μια επιπλέον αιτίαση της άρνησης δανεισμού κατά την αντιπολίτευση. « Το 1.397.000 αφορά στην Α φάση . Τι θα γίνει αν χρειαστείτε και άλλα χρήματα για την επόμενη φάση, ενώ το έργο έχει μακρά διάρκεια ακόμη;»
Η απάντηση δόθηκε από το Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα.
«Ήμασταν ένας από τους τέσσερεις Δήμους που κατάφεραν να ενταχτούν για ένα τόσο σημαντικό έργο ανάπλασης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν υπάρχει Β φάση . Το έργο έχει ξεκινήσει και το ποσό θα πρέπει να εκταμιευτεί εντός του 2025 για την ολοκλήρωση του έργου. Δεν παίρνουμε δάνειο για να βάλουμε όλα τα προηγούμενα μια σακούλα και να αποπληρωθούν. Παίρνουμε ένα δάνειο για να ολοκληρωθεί το 2025 το έργο, χωρίς να χρειαστεί να στραγγαλίσουμε τον προϋπολογισμό. Είναι αναπτυξιακό δάνειο για μια τεράστια αστική ανάπλαση. Έρχεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό.Θα ζητήσουμε προσφορές από όλες τις τράπεζες για να μην επιβαρυνθούν τα οικονομικά του Δήμου».
Παρακολουθείστε απόσπασμα από την ομιλία του
Το κράτος δεν δίνει μέρος της έκπτωσης από το έργο στους Δήμους
Βέβαια εδώ υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που αναφέρθηκε από το Δήμαρχο σχετικά με την έκπτωση του αναπτυξιακού έργου. Ενώ παλαιότερα οι Δήμοι είχαν μια δυνατότητα να λάβουν μέρος της έκπτωσης, πλέον το κράτος κρατάει από το Ταμείο Ανάκαμψης όλη την έκπτωση που αγγίζει το 27% του ποσού που εκταμιεύεται και δεν δίνει τίποτα από αυτήν την επιστροφή στους Δήμους. Αυτό είναι και ένα αίτημα των Δήμων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την επιστροφή για κάποιο άλλο έργο και το οποίο τέθηκε στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
Ο Γιώργος Πετούσης έλαβε το λόγο θέτοντας το ερώτημα «Τι προτιμάμε να δυσκολέψουμε την καθημερινότητα του Δήμου σε μια σειρά από υποχρεώσεις που τρέχουν ετησίως σχολεία , καθαριότητα, μισθούς , με δεδομένο την αύξηση του ενεργειακού κόστους ή να μη γίνει το έργο; Ζητάμε ουσιαστικά κεφάλαιο κίνησης».
Ο Δήμαρχος τόνισε τις θετικές προοπτικές εσόδων για το 2025, όπως το τέλος παρεπιδημούντων, αλλά και τα έσοδα από οφειλές δημοτών που έρχονται.Παρ όλα αυτά σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ζητείται κεφάλαιο κίνησης που θα δίνει ανάσα στον προϋπολογισμό.
Συραγώ Χορταριά