Το στολίδι της Αθήνας αδιαμφισβήτητα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι είχε πρόθεση να κατασκευάσει σε περιοχή του Ελληνικού Δημοσίου τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής βιβλιοθήκης.
Όμως τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, με το βιοκλιματικό αποτύπωμα, που και στην παραμικρή λεπτομέρεια δείχνει σεβασμό στον άνθρωπο και τις συνθήκες ζωής στην πόλη που μπορούν να είναι φιλόξενες για όλους τους επισκέπτες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Ίσως μόνον ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο αλλά και οι χορηγοί δλδ το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι απέδωσαν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην πόλη της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Φαληρικό Δέλτα την περιοχή που παλιά στεγάζονταν ο ιππόδρομος.
Σταδιακά από τον Αύγουστο του 2016 , όπου και παραδόθηκε, εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο, οι εγκαταστάσεις αποτελούν τον πιο προσφιλή, ανοικτό σε πλήθος δράσεων, μαγικό τόπο, ικανό να προσφέρει ποιοτικές δράσεις πολιτισμού αλλά και αθλητισμού σε όποιον το επισκεφτεί.
Τα σχολεία που επισκέπτονται την Αθήνα , όπως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας , δεν παραλείπουν ποτέ να προσφέρουν στους μαθητές αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Προγράμματα προσαρμοσμένα στις ηλικίες των μαθητών , όπως «η σάκα του μαθητή», δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να λειτουργήσουν σαν μικροί αρχιτέκτονες τα ίδια, εφοδιασμένα με υλικά μετρήσεων για καθένα χωριστά. Τα παιδιά γνωρίζουν μετρώντας , καταγράφοντας επισημαίνοντας σε μια περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους και τη βιοκλιματική ταράτσα του Ιδρύματος, το κανάλι, τα πάρκα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις ,ενώ διασκεδάζουν.
Τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι αποτελούν μια εντυπωσιακή υδάτινη εγκατάσταση του Κέντρου Πολιτισμού. Ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano Building Workshop, σε συνδυασμό με 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια, έχουν αναπτυχθεί στο Κανάλι κατά μήκος της Αγοράς, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Οι δυνατότητες άθλησης τόσο στο κανάλι όσο και στους τεράστιους καταπράσινους χώρους, η τριώροφη βιβλιοθήκη με εκθέματα τέχνης στον τρίτο όροφο, ιδανικές συνθήκες για να γνωρίσουν τα παιδιά την ηρεμία και πολυδιάστατη προσφορά ενός χώρου που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στον άνθρωπο.
Αυτές τις γιορτές, το παγοδρόμιο, οι συναυλίες, οι εκθέσεις και ο τεράστιος ποδηλατοδρόμος περιμένουν τους τυχερούς. Μάλιστα φέτος οι Αθηναίοι βάζουν τα αθλητικά τους παπούτσια για να κάνουν κάτι διαφορετικό με την αλλαγή της χρονιάς. Ας δούμε την ιδιαίτερη πρόσκληση για άθληση και διασκέδασης του ΚΠΙΣΝ για αυτήν την Πρωτοχρονιά.
Πρόσκληση.
Μα καλά ποιος φοράει αθλητικά παπούτσια την Πρωτοχρονιά; Εσύ που αγαπάς το τρέξιμο αλλά κι εσύ που θες να κάνεις κάτι διαφορετικό για τη φετινή αλλαγή της χρονιάς, κάτι που θα θυμάσαι για καιρό!
Ο αγαπημένος, γιορτινός αγώνας δρόμου SNF RUN: 2025 FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο οποίος υλοποιείται σε συνεργασία με την ΑMKE Αναγέννηση & Πρόοδος επιστρέφει και πάλι! Λίγα μόλις λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου και το εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, λάβε θέση στον αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων γύρω από το στολισμένο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Στον τερματισμό θα σε περιμένει ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.
Μη μου πείτε ότι δεν είναι πρωτότυπο; Λάμψεις από χριστουγεννιάτικη Αθήνα!