Η Μόρνα, γνωστή και ως «Σκοτεινά», είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, που φέρει μαζί του θρύλους και μυστικά που μαγνητίζουν την προσοχή. Το όνομά της ενδέχεται να προέρχεται είτε από τη γεωγραφική της θέση, καθώς είναι χτισμένη σε μια «γούβα» όπου το φως του ήλιου δυσκολεύεται να εισέλθει λόγω της πυκνής βλάστησης, είτε από την αφθονία δέντρων μουριάς και βάτας γύρω από την περιοχή.
Εδώ και χρόνια δεν έχει κανέναν μόνιμο κάτοικο, θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με πολλά μυστικά και θρύλους που κυκλοφορούν.
Κάποτε, η Μόρνα γνώρισε μέρες ακμής, καθώς ήταν η τοποθεσία του Κρατικού Εργοστασίου Επεξεργασίας Ξύλου. Ωστόσο, το 1967, με την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, ήρθε η ερήμωση. Οι κάτοικοι που παρέμειναν εγκατέλειψαν το χωριό, μετακομίζοντας λίγα χιλιόμετρα βόρεια, όπου ίδρυσαν το νέο χωριό Φωτεινά.
Η μαζική εγκατάλειψη του χωριού ενίσχυσε τις θρύλους που το περιβάλλουν, καθώς πολλοί το θεωρούν «στοιχειωμένο». Ορισμένες ιστορίες αναφέρουν απόκοσμες φωνές, πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν μόνες τους, καθώς και σκιές που απλώνονται από το πουθενά.
Ένας από τους πιο τρομακτικούς θρύλους αφορά επτά κορίτσια που χόρευαν τα βράδια γύρω από το χωριό, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, οι οποίοι κρύβονταν στα σπίτια τους μέχρι το ξημέρωμα. Λέγεται ότι οι κοπέλες κρύβονταν σε μια σπηλιά στην κορυφή του βουνού μέχρι τη νύχτα της επόμενης μέρας.
Άλλες ιστορίες μιλούν για ένα «μαλλιαρό χέρι» που καταδίωκε τους περαστικούς, βγαίνοντας από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που ανήκε σε έναν νεαρό άντρα που μετανάστευσε στην Αμερική. Όταν το σπίτι εγκαταλείφθηκε και άρχισε να αποτυγχάνει, οι θρύλοι γύρω από αυτό και την «κατάρα» του άντρα εντάθηκαν, απομακρύνοντας τους κατοίκους από την περιοχή.
Η Μόρνα συνεχίζει να είναι πηγή έμπνευσης για ιστορίες θρύλων και ανατριχιαστικών φαινομένων, διατηρώντας τον μυστήριο και τον ενδιαφέρον που την περιβάλλει. Μπορεί να φαίνεται ακατοίκητη και ερημωμένη, αλλά οι μύθοι που σχετίζονται με αυτήν ζουν και θαρρούν δυναμικά, εξερευνώντας τη σχέση του ανθρώπου με τον φόβο και το άγνωστο.
Το χωριό «φάντασμα» έχει γίνει σήμερα ένα δημοφιλές θέμα ανάμεσα στους Έλληνες Youtubers. Στην γνωστή πλατφόρμα, κυκλοφορούν πολλά βίντεο με το χωριό.