Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής, ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερο να ζεσταίνονται μόνο μία φορά, καθώς η επανθέρμανσή τους μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ισχύει αυτό.
Πρώτον, οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορεί να μεταβληθούν όταν θερμαίνονται, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως είναι η βλάβη των νεφρών.
Δεύτερον, το να αφήσετε ορισμένα τρόφιμα να κρυώσουν πριν τα ζεστάνετε μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι δύσκολο να εξοντωθούν, όπως το E. coli και η λιστέρια.
Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
1.Ρύζι: Το ήδη μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να περιέχει σπορίων βακτηρίων, όπως το Bacillus cereus, που μπορεί να επιβιώσουν της διαδικασίας μαγειρέματος. Η επαναθέρμανση μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να αναπτυχθούν κατ’ επέκταση. Το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για επαναθέρμανση είναι το ρύζι.
2.Πουλερικά: Τα υπολείμματα πουλερικών μπορούν επίσης να αναπτύξουν βακτήρια εάν δεν φυλάσσονται σωστά ή αν ξαναζεσταίνονται. Είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε άμεσα ή να τα διατηρείτε σε ψυγείο και να τα ζεστάνετε μία φορά.
3.Θαλασσινά: Όπως και με τα πουλερικά, τα θαλασσινά δεν συνιστώνται για επανθέρμανση διότι η ποιότητα και η ασφάλειά τους μπορεί να είναι επικίνδυνες.
4.Μαγειρεμένα λαχανικά: Ορισμένα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και οι μανιτάρια, μπορεί να αποκτήσουν βλαβερές τοξίνες αν ξαναζεσταθούν.
To σπανάκι επίσης περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο είναι ακίνδυνο όταν το σπανάκι καταναλώνεται ωμό.Ωστόσο, μόλις ξαναζεσταθεί, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό».
5.Παρασκευασμένα πιάτα με σάλτσες: Τα πιάτα που περιέχουν σάλτσες μπορούν να παραμείνουν σε καλή κατάσταση μόνο αν ζεσταθούν μία φορά, καθώς η επανθέρμανση μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και τη γεύση.
6.Πατάτες: Οι πατάτες δεν θα πρέπει να μένουν εκτεθειμένες για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμά τους. Αν ξαναζεστάνουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις μεταλλάξουμε σε μια άκρως τοξική τροφή που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας.
Για την ασφάλειά σας, η καλύτερη πρακτική είναι να καταναλώνετε τα τρόφιμα που ετοιμάζετε ή να τα διατηρείτε σε σωστές θερμοκρασίες και συνθήκες μετά το μαγείρεμα.
φωτό:pixabay