Η μαγεία των Χριστουγέννων αναδεικνύεται καλύτερα και πιο έντονα όταν η πλάση σκεπαστεί από το κατάλευκο του χιονιού.
Τα δέντρα με τους κρυστάλλους που κρέμονται από τα κλαδιά , η απαλότητα στο περπάτημα και η φύση που κρύβει στα σπλάχνα της το σποράκι, που θα αναστηθεί. Όλα αυτά παραπέμπουν στην γέννηση αλλά και την αναγέννηση καθώς χωρίς νερό και χιόνι τα Χριστούγεννα δεν μας δίνουν θαλπωρή.
Να όμως που ο καιρός μας έκανε το χατίρι και στον Κρουσσώνα, στο μαγευτικό Λιβάδι χιονίζει αυτή τη στιγμή.
Οι επισκέπτες του Αροδαμός , όπως μας λέει ο κος Γιάννης Τσικανδυλάκης απολαμβάνουν την εξαιρετική τοπική φιλοξενία με ντόπιες γαστρονομικές λιχουδιές και θαλπωρή .
Δίπλα στο τζάκι και τη ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, απολαμβάνουν τις χιονονιφάδες που χορεύουν και στροβιλίζοντας καλύπτοντας με λευκό το πανέμορφο «Λιβάδι».
Απολαύστε ένα Video που με ευγένεια οι φιλοξενούμενοι της ταβέρνας Αροδαμός μας έστειλαν για να χαρούν τα μάτια και η ψυχή μας.
Μαζί με το χιόνι μας έδωσε μια μαντινάδα ο κος Γιάννης Τσικανδυλάκης και σας την παραθέτουμε.
«Τα χιόνια τα ψηλά βουνά
Τον έχουν τον αέρα
Κι η νιότη κι η παλλικαριά
Δεν είναι κάθε μέρα»
Όσοι επιθυμείτε να γευτείτε τις λιχουδιές στον Αροδαμό θα πρέπει να πάρετε τηλέ, φωνο καθώς λόγω ημερών, υπάρχει πληρότητα και γίνονται κρατήσεις. Για ντόπιο κρέας και παραδοσιακές γεύσεις αλλά και λαχανικά και χορταράκια βουνού.
Οι Κρουσσανιώτισσες
Στην επιστροφή σας από το Λιβάδι και τον Αροδαμό μην παραλείψετε να κάνετε τη στάση σας στην «Κρουσανιώτισσα» λίγο πριν βγείτε από τον Κρουσώνα.
Το συνεταιρισμό που από το 1999 , εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, μας προσφέρει ντόπιες γεύσεις με μεράκι και αγάπη από την εκλεκτή παρέα των γυναικών που πλέον είναι «Μια οικογένεια».
Η κα Μαρία από τις Κρουσανιώτισσες , μας περιμένει όπως και οι άλλες κυρίες έχοντας τα καταπληκτικά ανεβατά αλλά και τα γεναριάτικα γλυκά, τις χριστουγεννιάτικες τρούφες με τα πιο αγνά υλικά και τα παραδοσιακά χριστόψωμα.
Οι Κρουσανιώτισσες έχουν καταφέρει ενωμένες να μεγαλώσουν κάνοντας δώρο η μια στην άλλη την παραδοσιακή γεύση και να διατηρήσουν για όλους εμάς τα ήθη και τα έθιμα μιας περιοχής στο ορεινό Μαλεβίζι που τιμά με την εργατικότητα και τη φιλοξενία της της αξίες της κρητικής γης.
Η κα Μαρία δε θα μπορούσε να μη μας δώσει ένα παραδοσιακό ορεκτικό που της ζητήσαμε και μέσα από αυτό να μας περάσει και την εικόνα του παραδοσιακού Κρουσώνα.
Τσιλαδιά λοιπόν και όπως μας λέει η κα Μαρία « Οι περισσότερες οικογένειες στο χωριό έθρεφαν ένα χοίρο για τις γιορτινές μέρες και από αυτόν έκαναν πολλά παρασκευάσματα. Βράζουμε το κεφάλι ή τα πόδια και κρέας για πολύ ώρα μέχρι να λειώνει το κρέας και να πέφτει από το κόκκαλο. Το ξαφρίζουμε στραγγίζουμε το χυμό και προσθέτουμε τα καρυκεύματα. Αλλά και χυμό από νεράντζια, πορτοκάλια και βέβαια μπαχαρικά. Το λίπος στο τέλος κάθεται στην επιφάνεια καιν διατηρεί την τσιλαδιά μας για καιρό. Σήμερα υπάρχουν τα ψυγεία αλλά παλιά τα σπίτια είχαν τα υπόγεια και διατηρούσαν στα ντουλαπάκια που κρέμονταν από ψηλά τις τσιαλαδιές». Τα λουκάνικα, οι τσιαγαρίδες, το καπνιστό, κρέας από το γουρουνόπουλο που έθρεφε τις οικογένειες στο βαρύ χειμώνα . Στον Κρουσώνα ακόμα το 80% των νοικοκυραίων παρασκευάζουν τσιλαδιά κα;ι σίγουρα αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο το ορεινό Μαλεβίζι».
Και για το φούρνο γουρουνοπούλα
Όμως και το γουρουνόπουλο με τα κληματόφυλλα στον πάτο του ταψιού και τα λεμονόφυλλα ανάμεσα , μέχρι να λειώσει στον ξυλόφουρνο ή στην ηλεκτρική κουζίνα είναι μια γεύση που πρέπει να αναζητήσουμε ή να παρασκευάσουμε αυτές τις μέρες.
Αν σας ανοίξαμε την όρεξη κάντε μια βόλτα στον ορεινό Κρουσώνα. Προμηθευτείτε βέβαια τις αλυσίδες για το αυτοκίνητο αν και όπως μας λέει ο κύριος Γιάννης το χιονάκι είναι απαλό ακόμα και λειώνει καθώς πέφτει , οπότε άνετα μπορούμε να ανηφορίσουμε.
«