Τσιλαδιά λέμε στην Κρήτη η πηχτή και δεν λογάται Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς την παρουσία της.
Αν και βέβαια θέλει κόπο πολύ και φτιάχνονταν πολύ νωρίτερα, εν τούτοις σε καμία περίπτωση δεν δοκιμάζονταν πιο μπροστά απο το πρώτο εορταστικό τραπέζι του 12ημέρου
Η τσιλαδιά, παρασκευάζονταν από το κεφάλι και τα ποδαράκια του χοίρου που έτρεφαν για μήνες οι αγροτικές οικογένειες τις προηγούμενες δεκαετίες, και διατηρείται στο ψυγείο περίπου ένα εικοσαήμερο
.Επειδή όμως κάποτε αξιοποιούσαν ως και το τελευταίο κομμάτι ζωντανού, έφτιαχναν επίσης και λουκάνικα, σύγλινα, και απάκια, προς το παρών όμως δείτε το βίντεο με μια εντελώς παραδοσιακή κρητική συνταγή γα τσιλαδιά: