Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Ωστόσο, για να διατηρήσουμε τις θρεπτικές τους αξίες και να αποτρέψουμε τη αλλοίωσή τους, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένες οδηγίες.
Αρχικά, τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο, καλύτερα κοντά στην «πλάτη» του, μακριά από την πόρτα, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συχνές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αλλοίωσης, ειδικά για ευπαθείς τροφές.
Τα αυγά στο ψυγείο, πρέπει να παραμένουν μέσα στη συσκευασία τους αφού το χαρτόνι προστατεύει από έντονες οσμές ή μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά καθώς οι έντονες οσμές περνούν μέσα στο αυγό.
Τα βραστά αυγά δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες (ή ακόμα και μία ώρα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30°C), καθώς μπορεί να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια, επικίνδυνα για την υγεία μας.
Αν δεν έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια, τα βραστά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, τα καθαρισμένα βραστά αυγά θα πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα που ξεφλουδίζονται. Αντίθετα, τα ωμά αυγά μπορούν να αντέξουν από τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά την αγορά.
Συμπερασματικά, η σωστή αποθήκευση των αυγών είναι κρίσιμη για την τήρηση της διατροφικής τους αξίας και την υγεία μας.
φωτό:αρχείου