Ενώ η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της, με την κατάσταση του φράγματος Αποσελέμη να προκαλεί ανησυχίες στην τοπική κοινωνία. Είναι απαραίτητο να γεμίσουν τα αποθέματα του φράγματος, τη στιγμή που χιλιάδες κυβικά νερού από τον ποταμό Αλμυρό καταλήγουν στη θάλασσα.
Η ανάγκη εκμετάλλευσης των υδάτων του Αλμυρού επισημαίνεται από τον γεωλόγο και πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, Ηρακλή Μπουλουκάκη, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε τον ποταμό και πραγματοποίησε μετρήσεις. Αυτές αποκάλυψαν ότι η αγωγιμότητα του νερού είναι 613 μcm. Ο κ. Μπουλουκάκης σημείωσε, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι «κρίμα τέτοιο νερού να πηγαίνει στη θάλασσα… μετά έχουμε έλλειμμα νερού».
Στον αντίκτυπο της έλλειψης νερού, οι δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου φαίνεται επιτέλους να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις υδατικές προκλήσεις. Η συνεργασία αυτή αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα, που προμηθεύεται ήδη από το 2023 νερό από τον Αλμυρό.
Καθώς η κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη ανομβρία επιδεινώνουν την κατάσταση, είναι επιτακτική η υποστήριξη και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών υδροδότησης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ζήτησε τη διενέργεια προμελέτης για την αξιοποίηση των υδάτων του Αλμυρού, με στόχο την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης και τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς του νερού. Αν και το σχέδιο βρίσκεται σε αρχική φάση, αναμένεται να έχει καθοριστική σημασία για την υδροδότηση και των δύο δήμων.
Προτάσεις Αξιοποίησης της Πηγής του Αλμυρού
Η αξιοποίηση των υδάτων του Αλμυρού περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
- Μεταφορά γλυκού νερού στη ΔΕΥΑΗ: Άμεση μεταφορά γλυκού νερού από την πηγή προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ).
- Δημιουργία φράγματος: Κατασκευή φράγματος για τη συλλογή και αποθήκευση του νερού στην πηγή, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση.
- Ανύψωση φράγματος στην υπάρχουσα λίμνη του Αλμυρού: Δημιουργία ταμιευτήρα χωρητικότητας 100 εκατομμυρίων m³ και ανάπτυξη μικρού υδροηλεκτρικού έργου.
- Υδρομαστευτική στοά: Αν και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, εντούτοις, περιλάμβανε τη δυνατότητα συλλογής και μεταφοράς του νερού από την πηγή.
- Κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης: Αναγνωρίζεται ως μια δυνητική λύση, αλλά θεωρείται “πολύ ακριβή”.